Societat 20/03/2020

La fira de Madrid es convertirà en un macrohospital amb 5.500 llits, també d'UCI

L'exèrcit assumirà les tasques de trasllat dels morts a la capital espanyola

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
3 min
La Unitat Militar d'Emergència (UME) col·laborarà per convertir IFEMA en un hospital

Madrid / BarcelonaLa fira de Madrid (Ifema) es convertirà en un hospital amb 5.500 llits per atendre pacients infectats amb coronavirus. El ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid han dissenyat un pla per instal·lar-hi en els pròxims dies un hospital provisional que també incorporarà llits d'unitats de cures intensives (UCI) per donar resposta als nous casos que es preveu que sorgeixin en els pròxims dies. La Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit serà l'encarregada d'instal·lar aquest hospital a la fira de Madrid. "L'UME serà l'encarregada d'habilitar espais addicionals a la Comunitat de Madrid, com a Ifema", ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa. "Vindran dies durs", ha tornat a advertir.

L'exèrcit, a més, assumirà les tasques de trasllat dels morts per coronavirus a la capital espanyola després de les reticències per part d'algunes funeràries, desbordades també per l'increment de morts, que es preveu que vagi a molt més els pròxims dies. A banda, els militars també han començat a dur a terme tasques de desinfecció en les residències madrilenyes, un dels focus de la pandèmia. La Fiscalia va anunciar ahir dijous que obria una investigació per conèixer l'augment dels casos i avui la Comunitat de Madrid ha informat de la desinfecció d'un total de 425 centres.

De lloc per sense sostre a macrohospital

En els últims dies, Ifema ja havia servit per acollir les persones sense sostre i la Comunitat de Madrid ja va habilitar, també, hotels medicalitzats per atendre pacients intermedis i menys greus. Ara ha decidit fer un pas més i que la fira de Madrid es converteixi en un macrohospital que serveixi per acollir també pacients més greus, ja que comptarà amb 500 llits d'UCI. Des d'ahir, la Comunitat de Madrid ha registrat 130 persones mortes més per coronavirus (628 en total) i ha passat a tenir 7.165 persones infectades, de les quals 1.186 ja s'han curat. A l'UCI, a hores d'ara, hi ha 678 persones, gairebé un centenar més que ahir.

"L'exèrcit mai falla als espanyols, especialment quan ens enfrontem a crisis i dificultats greus com les d'ara. Sempre que els necessitem, hi som, i ho demosra la seva enorme vàlua i professionalitat", ha dit la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Barcelona ja segueix els passos de la Comunitat de Madrid i aquest divendres s'ha habilitat el recinte de la Fira de Barcelona per atendre les persones sense llar mentre continuï la crisi sanitària generada pel coronavirus. A més, ja s'han començat a preparar els primers hotels medicalitzats per atendre més pacients infectats de cara als pròxims dies, quan es preveu que encara augmenti més el nombre de persones afectades pel coronavirus.

Distribució de material

En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha insistit que des del govern espanyol estan distribuint tot el material sanitari de què van disposant i ha assegurat que en els pròxims dies hi haurà un "subministrament estable". Davant la polèmica sobre la distribució del material dels últims dies entre l'executiu espanyol i les comunitats autònomes –especialment Catalunya i la Comunitat de Madrid–, Illa ha afirmat que el paper del govern espanyol és "complementar els processos de compra de les comunitats autònomes", per intentar rebaixar, d'aquesta manera, els retrets dels presidents de la Generalitat, Quim Torra, i de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

A part de les mascaretes i el material sanitari que reclamen les comunitats autònomes més afectades, Catalunya i Madrid també s'han queixat diverses vegades que necessiten més tests de diagnòstic. En aquest sentit, Illa ha assegurat que "en els pròxims dies" començaran a fer-se aquests tests ràpids de coronavirus a tot el territori estatal, tot i que no ha concretat quan. De fet, diferents representants del govern espanyol havien assegurat aquesta setmana que es podrien començar a fer entre dijous i divendres.

Per la seva banda, el ministre de Ciència, Pedro Duque, ha explicat que en diferents centres d'investigació de l'estat espanyol s'estan fent assajos clínics per trobar una vacuna que curi el coronavirus. "La vacuna arribarà i estarà a disposició de tots els espanyols", ha assegurat. Així, ha detallat els assajos clínics que estan actualment en marxa per investigar una vacuna. En un d'aquests assajos hi participa l'Hospital Clínic de Barcelona i està previst que també s'hi incorpori el de la Vall d'Hebron.

stats