Madrid va negociar amb representants de la vacuna Sputnik V "davant la inoperància" del govern espanyol

L'executiu d'Ayuso assegura que la idea era aconseguir un acord per a tot l'Estat

3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero, en una imatge d'arxiu

Isabel Díaz Ayuso té clar que la seva campanya per a les eleccions a Madrid és contra Pedro Sánchez. Aquest dimarts fonts del govern de la Comunitat de Madrid han confirmat que el conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero, va mantenir fins a tres reunions amb representants de la vacuna russa Sputnik V perquè s'utilitzés a l'Estat. Tal com ha avançat el diari Abc, les negociacions van començar a mitjans de febrer al marge del govern espanyol i "davant la seva inoperància", ha argumentat l'executiu autonòmic, també abans que l'Agència Europea de Medicaments n'hagi autoritzat l'ús.

La primera reunió va tenir lloc l'11 de febrer a petició de l'empresa russa, segons ha afirmat el govern madrileny, i la conselleria de Salut va "escoltar els seus plantejaments" perquè estava previst que aquesta vacuna es fabriqués a Galícia i volien "conèixer la situació de vacunació a nivell estatal i autonòmic". Més tard, es van produir dues reunions més amb representants de la firma russa per "explorar el mercat internacional i tenir totes les possibilitats obertes en el futur per a la lluita contra la pandèmia, sempre dins del marc estatal de vacunació". "De fet, la idea de la conselleria de Salut era facilitar un preacord de compra beneficiós per a tot el Sistema Nacional de Salut i en condicions equitatives per a tots els espanyols. Es tractava de guanyar temps", ha justificat l'executiu d'Ayuso.

La notícia arriba en un moment en què el govern espanyol insisteix que a finals d'estiu s'aconseguirà que hi hagi un 70% de la població vacunada, per bé que el ritme que s'ha seguit fins ara no és del tot encoratjador. Amb tot, les últimes setmanes s'ha anat aprovant l'adquisició de nous vials i l'Estat vacunarà properament amb quatre projectes diferents: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimarts després del consell de ministres i ha volgut llançar un missatge d'optimisme: 33 milions d'espanyols vacunats el mes d'agost.

"Fruit d'aquesta lentitud en l'entrega de vacunes la nostra missió és explorar totes les possibilitats", ha argumentat Ruiz Escudero en roda de premsa aquest dimarts. "Les dades són tossudes. Portem 100 dies de vacunació i encara tenim un 5,6% població amb dobles dosis. Madrid pot fer més. Necessitem vacunes i hem de buscar totes les vies possibles", ha afegit. Fonts de l'executiu madrileny han reconegut que el govern espanyol no estava informat d'aquestes negociacions i la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha admès que ella tampoc ho sabia.

La vacuna Sputnik V ja s'està comprant en alguns països europeus, com Àustria, i segons l'Abc el viceconseller de Salut madrileny, Antonio Zapatero, hauria traslladat als interlocutors russos que és la millor vacuna disponible actualment. A l'altre costat de la taula va participar a les reunions Pedro Mouriño, el cònsol honorari de Rússia a Vigo i CEO d'IberAtlantic, l'empresa gallega associada al fons rus d'inversions directes, que tindria la missió de buscar vies de negoci per a interessos russos a Espanya i Portugal. IberAtlantic ha estat negociant durant el mes de març amb el laboratori Zendal, ubicat a Porriño (Pontevedra), per a una eventual producció massiva de la vacuna russa.

Finalment, però, la Comunitat de Madrid no va tancar cap acord amb els representants de Sputnik V, malgrat que Mouriño s'hauria compromès a garantir que arribarien dosis suficients per tenir vacunada tota la població madrilenya al mes de setembre, unes xifres que superarien els objectius del ministeri de Sanitat. Escudero ha asseverat que el govern autonòmic té el "deure" d'explorar totes les vies possibles per accelerar la vacunació i que la voluntat "d'avançar-se" es mantindrà. "Ho seguirem fent", ha indicat.

stats