BARCELONA
Societat 04/06/2018

Malestar als Encants de Sant Antoni pels nous horaris

Algunes parades no obren en protesta pel ritme dels primers dies

Maria Ortega
3 min
Al mercat reformat hi ha 105 parades que són dels Encants.

BarcelonaEl nou Mercat de Sant Antoni ha trencat totes les previsions d’afluència en els seus primers dies de funcionament -només en quatre dies hi havien passat més de 250.000 persones-, però el ritme de l’estrena ja ha trepitjat els primers ulls de poll. Sobretot a la part dels Encants, on setmanes abans de l’obertura del nou recinte els paradistes van decidir per àmplia majoria que el trasllat no implicaria canvis en els horaris i que continuarien obrint quatre dies a la setmana: dilluns, dimecres, divendres i dissabte. El resultat de la votació va comportar la dimissió en bloc de la junta de paradistes, que advocava per una ampliació dels dies de funcionament coincidint amb el trasllat.

Ara, quan fa 14 dies de la inauguració, els horaris tornen a tensar el dia a dia d’aquest mercat. Els paradistes van acceptar la proposta de l’Institut Municipal de Mercats d’obrir tots els dies -menys diumenge- durant les dues primeres setmanes per donar una imatge de funcionament total i en previsió de l’afluència massiva de clients i curiosos. Però divendres els comerciants dels Encants van rebre una comunicació en què se’ls demanava mantenir aquest horari una setmana més per tal de valorar com anaven els primers dies -i tenir més informació per avaluar els horaris-.

Però per a alguns d’aquests paradistes, sobretot els que estan sols a les botigues, el ritme ja no és suportable. “Demà [per avui] farem un acte de rebel·lió i molts no obrirem la parada”, avisa la Cristina, que regenta una de les botigues, i lamenta que només les parades grans poden aguantar aquest ritme: “Estem esgotats”. Alguns dels comerciants critiquen que fa més de 130 anys que els Encants de Sant Antoni funcionen amb el mateix horari i que els paradistes van votar mantenir-lo sense canvis.

“Nosaltres el que volem és que es respecti el que vota la majoria”, assegura Joan Mestre, que presideix la junta després de la dimissió en bloc de l’anterior. Mestre remarca que a la junta hi ha partidaris d’ampliar horaris i partidaris de mantenir-los però que el seu compromís, davant de la indignació d’alguns comerciants perquè se’ls pugui demanar un canvi, és defensar el que es vota en assemblea. De fet, a l’ordenança municipal de mercats queda estipulat que els Encants de Sant Antoni obren quatre dies a la setmana i l’última assemblea ho va ratificar així. Des de l’Institut Municipal de Mercats defensen que totes les decisions es prenen d’acord amb la junta i que es respectaran les decisions que els comerciants prenen en assemblea. Amb tot, el debat de l’ampliació d’horaris continua obert entre els comerciants.

La tendència en els recintes que s’han anat reformant, com el Mercat del Ninot, és demanar que les parades de fresc allarguin horari per donar servei també a les tardes i adaptar-se millor, d’aquesta manera, a les necessitats de la ciutadania. Al Ninot, de fet, les parades de roba i complements que s’ubiquen a l’exterior del recinte poden obrir de dilluns a dissabte matí i tarda, tot i que moltes botigues no obren totes les tardes perquè no estan obligades a fer-ho.

Al nou Mercat de Sant Antoni hi ha 105 parades que corresponen als Encants i que s’ubiquen, majoritàriament, a l’interior del recinte, a la cara exterior de la creu. Es mantenen, també, algunes parades al carrer Tamarit, que són, juntament amb el mercat dominical, els únics establiments que funcionen en pèrgoles exteriors.

stats