SOCIETAT
Societat 18/06/2011

Un nou manifest denuncia l'intent de criminalització mediàtic i polític del moviment del 15-M

El signen professors universitaris, escriptors i dirigents de moviments socials i qualifiquen els 'indignats' com a "defensors de la democràcia"

Redacció
3 min

BarcelonaProfessors universitaris, escriptors i dirigents de moviments socials denuncien en un manifest l'intent "criminalització mediàtic i polític" del moviment del 15-M, al qual consideren un defensor de la democràcia en la mesura en què reclama el retorn de la sobirania als ciutadans. "Contra la persecució i criminalització de la democràcia. En suport a la dignitat de la indignació", és el títol del manifest que compta amb la firma de nombrosos professors universitaris i d'artistes com Paco Ibáñez, de l'escriptor Andreu Martín o de l'historiador Josep Fontana, entre d'altres.

Els promotors del manifest han recollit ja unes dues-centes firmes i asseguren que nombroses persones s'estan sumant a aquesta iniciativa, que han presentat en roda de premsa el professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Borja; el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Xavier Domènech; i l'activista i militant de moviments socials, com Justícia i Pau, Gabriela Serra.

En el citat manifest s'adverteix del perill de ruptura social a causa de la precarietat, l'atur i la pèrdua de drets i es denuncia que les institucions han desplaçat el centre d'atenció de les mesures per crear ocupació al debat sobre el dèficit públic. A Catalunya, "les dues eines més evidents d'aquest procés són, en aquests moments, la llei de Pressupostos i la llei òmnibus impulsades des del govern de CiU. Dues lleis -afegeixen- no ratificades en cap programa electoral ni per cap procés de negociació previ".

En el manifest es condemnen els incidents del passat dia 15 al Parlament, quan alguns 'indignats' van intentar impedir l'accés dels diputats a la cambra per aprovar els pressupostos de la Generalitat.

No obstant això, els signants del manifest adverteixen: "a partir d'uns fets totalment condemnables, assistim a l'estigmatització política" d'una protesta que ha assenyalat els problemes del país fora dels "consensos polítics i mediàtics imperants".

Jordi Borja ha indicat en roda de premsa que la reacció dels polítics després dels incidents del Parlament ha estat una barreja de "mala fe i de por" i ha denunciat "l'estil histèric" amb el qual, segons la seva opinió, ha reaccionat el president de la Generalitat, Artur Mas, al qual ha comparat amb "un 'pijo' al qual han amenaçat de robar-li la cartera i 24 hores després encara tremola".

"No m'imagino Jordi Pujol -ha afegit en al·lusió a l'expresident català- fent això, ni anant al Parlament en helicòpter, potser li haurien tirat algun tomàquet, però ell hauria parlat amb ells".

Segons Jordi Borja, els polítics actuals "són conscients que estan al servei del poder econòmic" i els ha comparat amb "gossos que quan tenen por es tornen agressius, són gossos amb por", ha reblat.

Amb relació a la manifestació convocada per demà, ha assegurat que com més gent hi vagi més fàcil serà que no hi hagi violents.

El professor universitari Xavier Domènech ha acusat la classe política catalana de "traspassar la línia vermella" amb les mesures de retallada dels pressupostos i la llei òmnibus i ha considerat "amenaçador" el discurs que es fa des del poder.

L'activista i membre de Justícia i Pau Gabriela Serra, de la seva banda, ha subratllat que l'actual moviment de protesta està passant "de la dissidència a la incidència", cosa que "preocupa i fa por" als polítics, a més d'assenyalar que els incidents del dia 15 han acabat "amb la innocència d'aquest nou moviment".

stats