Manresa convida el Papa a celebrar 500 anys de la revelació de sant Ignasi

La ciutat commemorarà aquest cinquè centenari amb rutes, debats, concerts i gastronomia

2 min
Imatge d'arxiu de la Seu de Manresa

BarcelonaEl 2022 farà 500 anys que sant Ignasi de Loiola va fer estada a Manresa i va viure una transformació que el portaria a fundar la Companyia de Jesús. Per commemorar l'efemèride, la ciutat ha preparat nombroses accions i activitats que, sota el títol de Manresa transforma i durant tot l'any vinent, ompliran la capital del Bages de festa i de reflexions sobre l'espiritualitat, el planeta, l'educació i els valors de sant Ignasi. La ciutat viurà "una transformació física, però també interior", aprofitant que "sant Ignasi és el principal ambaixador de Manresa al món", afirma l'alcalde del municipi, Marc Aloy.

La celebració començarà el 29 de gener amb un espectacle de carrer a càrrec de la companyia Sacude Danza. El 25 de març (el dia que sant Ignasi va arribar a Manresa) hi haurà un concert de l'Escolania de Montserrat i el 3 d'abril Jordi Savall oferirà un concert a la basílica de la Seu i creat expressament per a l'ocasió. Un dels moments més destacats de la celebració serà la setmana del 20 d'abril, quan tindrà lloc un fòrum internacional d'espiritualitat amb la participació dels principals líders religiosos d'arreu del món. Per a aquest acte, anomenat Cruïlla de camins, l'Ajuntament de Manresa ha convidat el papa Francesc, que de moment "no ha dit que no", explica l'alcalde.

El Museu del Barroc, a principis del 2023

Des de fa més de set anys, Manresa treballa per preparar la celebració i per convertir la ciutat en un atractiu turístic aprofitant l'efemèride. L'Ajuntament ha destinat més de 14 milions d'euros a inversions en l'espai públic i en els seus elements patrimonials. Un dels projectes que té en marxa és el Museu del Barroc, un equipament "de referència nacional per exposar i explicar tot el fons i el Barroc escampat per Catalunya", afirma Aloy. La previsió és que s'inauguri a principis del 2023.

Un altre dels projectes de la ciutat és convertir el Camí Ignasià –el que va fer el sant des d'Azpeitia, a Euskadi, fins a Manresa– en un atractiu turístic per als amants del senderisme i del pelegrinatge. Emmirallant-se en el Camí de Santiago, Manresa ja ha parlat amb les altres comunitats per on transcorre la ruta (Euskadi, la Rioja, Navarra i Aragó) per potenciar-la. En paral·lel, aquests territoris seran els protagonistes de les jornades gastronòmiques que tindran lloc l'any vinent, també dins els actes de Manresa transforma.

stats