Societat 22/07/2019

Maragall acusa Colau d'haver-se desplaçat a la dreta

El republicà creu que el nou govern actua com si fos un pacte entre Collboni i Valls

Maria Ortega
2 min
Maragall  a l'Ajuntament /ACN

BarcelonaDesprés que el pacte entre Barcelona en Comú i el PSC -amb el suport de la llista que encapçala Manuel Valls- el deixés fora del govern municipal tot i representar la llista més votada, Ernest Maragall defensa que el paper d'ERC al consistori serà constructiu i que intentaran desplegar el programa que tenien preparat des del seu rol d'oposició. El republicà creu que les primeres passes del nou govern bipartit han deixat la seva formació com "l'opció clarament progressista" i, de fet, avui en una atenció als mitjans a les portes de l'Ajuntament, ha acusat l'alcaldessa Ada Colau d'haver-se desplaçat a la dreta tant amb l'acord de govern segellat amb el socialista Jaume Collboni com amb les primeres línies d'actuació. Un exemple: les polèmiques declaracions d'avui del nou tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, plantejant el "retorn assistit" dels menors estrangers no acompanyats als seus països. Segons Maragall, Batlle representa la vella ortodòxia de les polítiques de seguretat" i les seves primeres declaracions són una mostra d'aquest viratge a la "dreta" del govern. Defensa una solució "positiva" i "inclusiva" per als menors. Però el conjunt del govern està actuant, diu, "poc, lentament i malament".

Per al cap de files d'ERC a la ciutat, el que està ensenyant fins ara el govern de BComú i el PSC respon més al que es podria esperar d'un pacte entre Manuel Valls i Jaume Collboni que a una entesa entre Colau i Collboni. Per això, presenta la formació que encapçala com la garantia progressista i demana a Colau, que la setmana passada els estenia la mà per als grans pactes de ciutat i els demanava que en fossin protagonistes, que no els doni lliçons de com fer oposició: "ERC té un paper protagonista, és la primera força al país i a la ciutat. No cal que ens regalin ni ens reconeguin res".

L'exemple de com pensen actuar, ha dit, és el ple extraordinari que es farà demà sobre la necessitat de regular els lloguers. Una sessió que se celebra a iniciativa d'ERC -comptant amb els vots de Junts per Catalunya- i que es farà el mateix dia que l'altre ple que ha forçat l'oposició abans de les vacances, el de seguretat. La proposta sobre habitatge insta el Govern, després del fiasco del decret de regulació de lloguers, a tornar a prendre la iniciativa en aquest àmbit. Maragall i Colau es reuniran aquest dimecres per primer cop després de les reunions que van tenir quan es negociava el govern municipal i que van acabar amb Colau defensant l'entesa amb el PSC.

stats