Societat 15/07/2019

L'oposició pressiona el govern de Colau amb plens sobre seguretat i habitatge

ERC demana una sessió per abordar la regulació del lloguer després del decret tombat

Maria Ortega
2 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ahir durant un instant del ple municipal celebrat a l’Ajuntament.

BarcelonaEncara no s'ha celebrat el ple per donar forma al nou govern municipal de Barcelona i els grups de l'oposició ja han demanat dos plens extraordinaris. El primer sobre seguretat i el segon sobre la necessitat de regular el preu del lloguers. Les dues sessions compten amb els suports necessaris per forçar el govern municipal a ser convocades en el marge de dues setmanes. Demà està prevista la sessió sobre el cartipàs municipal que, a l'espera d'una última reunió aquesta tarda, continua sense acord pel que fa a les presidències de les comissions, que l'oposició demana ostentar, i el repartiment d'assessors. Tot i que aquest últim punt no s'ha de votar, sí que afecta el conjunt del debat, ja que quatre grups –ERC, Junts per Catalunya, Cs i PP– s'han unit per demanar tenir més representació i amenacen amb bloquejar la votació. El ple donarà compte demà de l'acord de govern entre comuns i socialistes, i votarà congelar els sous dels regidors i la representació dels diferents partits a les empreses municipals.

El punt on hi pot haver més polèmica és el de les comissions en què s'organitzarà el consistori, perquè l'oposició les vol presidir i podria oposar-se a la nova organització. També caldrà veure si el govern retira un dels seus regidors en el moment de les votacions, tal com li han demanat els partits independentistes, per no alterar les majories tenint en compte la negativa del Suprem a permetre l'assistència a la sessió del líder de Junts per Catalunya, Joaquim Forn.

Més enllà del ple de demà, ERC, Junts per Catalunya, Cs i PP ja han dit que donaven suport a la proposta de celebrar un ple extraordinari sobre seguretat per exigir al nou govern municipal solucions a l'increment de l'activitat delictiva a la ciutat. I avui la regidora Eva Baró, d'ERC, ha anunciat que, a més, vol celebrar tan aviat com sigui possible una sessió monogràfica sobre habitatge i que compta amb el suport de Junts per Catalunya per exigir al govern que la convoqui. El que plantegen els republicans és que l'Ajuntament insti el Govern a engegar el tràmit d'un projecte de llei que reguli els preus del lloguer en la línia del decret que el Parlament va tombar a finals de juny perquè hi van votar en contra els comuns -que criticaven que la proposta s'hagués fet "d'esquenes" als partits i a les entitats en defensa del dret a l'habitatge-, la CUP, el PSC, Cs i el PP .

"Els emplacem a no tirar la tovallola, que s’hi tornin a posar", ha defensat Baró, que també ha apuntat a la necessitat de crear una comissió no permanent d'estudi a l'Ajuntament per avaluar la repercussió que tindria la regulació a Barcelona. "Si un camí no és possible, n'encarrilem un altre", ha apuntat la regidora republicana.

El debat posarà a prova, per primer cop, les diferències de visió entre Barcelona en Comú i el PSC sobre la manera d'abordar el problema de la bombolla del lloguer i podria coincidir amb el que s'ha de fer sobre seguretat. En aquest cas, divendres està prevista la Junta Local de Seguretat i el ple forçat per l'oposició se celebrarà, previsiblement, després.

stats