Societat 25/06/2019

El decret per limitar el preu del lloguer pot morir abans de néixer

Els comuns, la CUP, el PSC, Cs i el PP votaran previsiblement en contra la mesura al ple del Parlament

Montse Riart
2 min
Les esquerres proposaven lligar els lloguers a l’IPC

BarcelonaLa primera norma catalana per intentar regular el preu del lloguer penja d'un fil. A finals de maig el Govern va aprovar –després de superar les diferències internes entre els dos partits de l'executiu, JxCat i ERC, en matèria d'habitatge– un decret llei per regular el preu del lloguer a les zones on el mercat immobiliari estigui més tens. Tal com va avançar l'ARA, es tractava, a través del Codi Civil, de donar competències al departament d'Habitatge per poder establir un topall màxim del preu d'arrendament en determinades zones amb molta demanda o amb preus més desorbitats, de manera temporal, seguint el model alemany. Aquest dimecres el text arriba al Parlament i, a hores d'ara, tot apunta que els comuns, la CUP, el PSC, Cs i el PP hi votaran en contra, fent que la normativa mori abans de néixer.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha demanat als partits a l'oposició crítics amb la mesura que convalidin el decret perquè es pugui tramitar via llei. "Sempre és millor disposar d'aquest decret que no pas no tenir res", assegurava Calvet. Des del departament de Justícia, els impulsors de la regulació es preguntaven "qui surt guanyant si s'acaba tombant el decret llei", pensant en els fons voltors i els grans promotors i empreses immobiliàries.

Tant els comuns com el PSC i el PP han demanat que aquest punt es tregui de l'ordre del dia. Els comuns consideren que el decret s'ha fet d'esquena a les formacions polítiques al Parlament. La CUP també ha advertit que hi votarà en contra. La formació considera que amb aquesta normativa es posa un topall basat en la bombolla i que no correspon als ingressos de la població. De fet, la lletra petita del decret ja va provocar la crítica de diverses entitats socials, que asseguraven que la mesura es quedava curta, perquè exclou els contractes actuals, les renovacions, els lloguers d'habitatges d'obra nova o els que s'hagin rehabilitat.

Tot i això, des de Justícia recorden que és un inici per poder actuar sobre una part del mercat i que si es tramita com una llei s'obre un període de sis mesos perquè es puguin presentar esmenes i incloure modificacions en el projecte legislatiu. Fins a última hora del dia s'han produït contactes per intentar que el decret llei superi aquest dimecres la votació parlamentària.

stats