Societat 20/05/2019

Els veïns de la Marina protesten contra l'obertura d'un centre de 'menes'

Més de 200 persones surten als carrers sota el lema: "No volem ser el cul de Barcelona"

Clara López
2 min
Els veïns de la Marina protesten contra l'obertura d'un centre de 'menes'

BarcelonaLa setmana passada va ser Rubí i ara és el torn dels barris de la Marina, a Barcelona. L'anunci de l'obertura d'un nou centre de menors estrangers no acompanyats ('menes') a la Zona Franca ha mobilitzat aquest dilluns al vespre els veïns de la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell. Cridades per la Coordinadora d'Associacions de Veïns i Comerciants, més de 200 persones han sortit al carrer per demanar a les administracions reubicar els joves en un altre lloc de la ciutat, ja que, segons han assegurat, l'obertura del nou centre "encara afegiria més pressió social al barri". La manifestació, que ha començat a les 19 h a la plaça de la Marina, ha recorregut el passeig de la Zona Franca sota el lema: "No volem ser el cul de Barcelona".

Al llarg de la marxa, els manifestants han cridat consignes com "No és racisme, és seguretat" o "Polítics, escolteu, ja n'estem farts". Critiquen que no s'hagi informat el veïnat sobre la futura obertura del centre, fet que, segons consideren, ve donat per la "desatenció reiterada" de les administracions respecte al barri. Els veïns asseguren que la notícia sobre l'obertura és la gota que fa vessar el got. Expliquen que la l'Ajuntament i la Generalitat "porten anys treballant d'esquena als veïns" i que "ja n'estan cansats". "Volem fer-los saber que la seva mala gestió té un preu social elevat, que sempre paguen els mateixos. I en aquest cas som els veïns de la Marina", ha afirmat Abdó Florencio, president de la Coordinadora.

Els veïns denuncien que el nou espai, dedicat especialment a atendre els menors que eviten anar als centres, "agreujarà la inseguretat i la delinqüència" a la qual s'enfronta la zona. "No som racistes perquè sabem que han de sobreviure, però, si ja en tenim, que no en portin més", exposa Conchi Sentís, veïna del barri, i afegeix: "Els cuidadors marxen a les vuit del vespre i molts veïns estem cansats perquè no es comporten". Des de la Coordinadora sostenen que "molts dels nois són problemàtics, i que "malgrat que molts venen amb ganes de guanyar-se la vida i integrar-se, d'altres venen cap aquí perquè no poden tenir un altre 'modus operandi'". "Nosaltres no volem això", ha afirmat Florencio.

La protesta ha exigit a les administracions una "reunió urgent" per solucionar la situació, i situen divendres vinent com a data límit. "Volem una trobada a tres bandes, entre l'Ajuntament, la Generalitat i nosaltres", ha exposat el president de la Coordinadora, que alhora ha insistit que els veïns van intentar posar-se en contacte "amb les autoritats competents", però que no van aconseguir rebre resposta. Des de la Coordinadora, han assegurat que a la trobada també hi assistirà una comissió integrada per tres representants dels veïns, amb l'objectiu que "tothom se senti representat".

stats