Successos

Operació antijihadista: un txetxè liderava el grup des de la presó de Brians 2

La policia deté quatre persones i busca una cinquena que no era a casa

3 min
Un agent dels Mossos i un guàrdia civil emportant-se el detingut de Sant Pere de Ribes.

Sant Pere de Ribes / Martorell / MadridEls Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han dut a terme aquest dimarts una operació antijihadista per diferents punts de Catalunya i Espanya. Des de quarts de set del matí s'han fet entrades i escorcolls a Rubí, Martorell, Sant Pere de Ribes i Mèrida, a Extremadura. Segons fonts de la investigació, la previsió era fer cinc detencions i, a hores d’ara, ja se n’han practicat quatre. Els implicats estaven immersos en un procés de radicalització violent i s'estava forjant una cèl·lula. La policia investiga si havien fet moviments per adquirir armes i explosius. Tot i això, encara no haurien marcat cap objectiu concret ni tampoc haurien aconseguit armar-se. De fet, fonts policials descarten que estiguessin planejant un atemptat imminent. Es tractaria d'un grup format, sobretot, per persones provinents de països de l'est d'Europa i el seu suposat líder, un home d'origen txetxè, estava al centre penitenciari de Brians 2 complint una pena de presó per un delicte que no està relacionat amb el jihadisme.

Detencions dels Mossos i la Guàrdia Civil durant l'operatiu antiterrorista

Les detencions s’han practicat a Sant Pere de Ribes, a Martorell, a Mérida i a Brians 2. Segons fonts consultades per l'ARA, l'arrestat d'origen txetxè que estava al centre penitenciari estava complint una condemna privativa de llibertat pel delicte de formar part d'un grup criminal i tinença d'armes. Ara l’han detingut de nou com a presumpte líder d'aquest grup terrorista després de sospitar que donava ordres als altres membres des de la cel·la. Al detingut a Sant Pere de Ribes, de nacionalitat espanyola, se l’han emportat a dependències policials passades les 15 h després de registrar de dalt a baix casa seva i alguns pisos adjacents des de primera hora.

A l’arrestat de Martorell, que també és provinent d’un país de l’est d’Europa, l'han traslladat a una comissaria cap a les 17 h. L’operatiu s’ha allargat més del compte perquè els agents han trobat una plantació de marihuana indoor en una habitació de la casa del detingut. Tot i que, sobre el paper, no estava ocupant l'immoble, sí que tenia la llum punxada. Arran d'això han hagut de venir els tècnics de la companyia elèctrica i l'operatiu encara s'ha demorat més. Fonts policials recorden que el cultiu de marihuana és un mètode que sovint utilitzen els grups d'aquesta tipologia per finançar les seves accions.

Els cossos policials també investiguen si el grup tenia connexions internacionals. Ara per ara, segons les primeres informacions, no consta que els investigadors hagin trobat armament als immobles. Malgrat tot, els agents sí que han intervingut munició en algun dels immobles escorcollats, així com documentació i diversos dispositius electrònics.

Detenció fallida

De les detencions previstes, n’hi ha una que no s’ha aconseguit practicar: la de Rubí. Quan la policia ha entrat a casa del sospitós de matinada no hi havia ningú. Ara aquesta persona es troba en cerca i captura. L'escorcoll de Martorell s'ha practicat al carrer de Tit, en un barri als afores de la localitat. Segons els veïns, el detingut feia des de l'estiu que vivia en aquesta casa de dues plantes que es troba al principi d'un carreró sense sortida. L'habitatge escorcollat és molt a prop de l'estació de Ferrocarrils. L'entrada a Sant Pere de Ribes s'ha practicat al carrer Mònaco, a la urbanització Rocamar. El detingut vivia en una casa de grans dimensions que es rellogava per plantes. Els Mossos han escorcollat les tres plantes de la casa, on vivia més gent. Fonts policials apunten que s'han hagut de demanar ordres judicials per registrar les altres plantes, i per això aquest operatiu també s'ha allargat gairebé 10 hores.

La policia catalana ha desplegat agents de la Comissaria General d'Informació, els Tedax, els GEI, l'Àrea Regional de Recursos Operatius, la unitat canina i la científica. La investigació està sota secret d'actuacions. Els fets estan instruïts pel jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional i està previst que els detinguts passin a disposició judicial divendres. La investigació la va iniciar la Comissaria General d’Informació dels Mossos i amb els mesos es va decidir crear un equip conjunt amb la Guàrdia Civil.

Agents dels Mossos i la Guàrdia Civil aquest matí a Martorell.

Un equip dels Mossos d'Esquadra s'ha desplaçat a Mèrida, en el marc d’aquest equip conjunt, per dur a terme l'entrada i l'escorcoll conjuntament. Tal com va explicar el subcap de la Comissaria General d'Informació, l'intendent David Sànchez, en una entrevista a l'ARA, l'esclat de la guerra a Israel ha suposat un "repunt" de la propaganda jihadista. El nivell d'alerta antiterrorista es manté en un 4 sobre 5, tot i que les tasques de vigilància dels Mossos d'Esquadra s'han multiplicat en els últims mesos.

stats