Societat 31/12/2017

Marxa un dels dos vaixells per a policies que encara era a Barcelona

L'última embarcació sortirà del port aquest dimarts a la nit

Acn
2 min
El 'Rhapsody' és l'únic dels tres vaixells que ha allotjat policies que encara està a Barcelona

BarcelonaEl vaixell 'GNV Azzurra', un dels tres creuers que han allotjat centenars d'agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola en el marc de l'operació Copèrnic, ha marxat del port de Barcelona aquesta nit amb destinació a Gènova. L'embarcació ha abandonat la dàrsena sud on estava atracada unes hores abans del que estava previst, cap a les 21.30 hores, ja que s'esperava que salpés a primera hora del matí.

El 'GNV Azzurra' va atracar al port de Tarragona a mitjans de setembre i el 16 de novembre, quan el creuer 'Moby Dada' –decorat amb el Piuet i altres dibuixos animats– va marxar de Barcelona, el va substituir. El tercer creuer que ha allotjat policies és el 'Rhapsody' i està previst que abandoni el port de Barcelona aquest dimarts, 2 de gener, a les 22.00 hores.

L'últim dels tres vaixells que han estat residència flotant de centenars de policies que marxarà del port de Barcelona és el 'Rhapsody'. A la falda del buc, atracat davant el Moll del Príncep d'Espanya, ja no es veien aquest dissabte les files de furgonetes de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) que hi havien estat aparcades les últimes setmanes, després que el ministeri de l'Interior acabés la retirada dels reforços policials al cap de més de tres mesos del desplegament.

El 'Rhapsody' va arribar a Barcelona el 20 de setembre al matí i, aquella mateixa tarda, va atracar-hi el 'Moby Dada'. El vaixell que ha marxat de Barcelona aquest diumenge, el 'GNV Azzurra', va amarrar al port de Tarragona el mateix dia i, dos mesos després, el 16 de novembre, es va desplaçar a Barcelona al lloc que deixava el 'Moby Dada', que va salpar cap a Itàlia.

Centenars d'efectius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola es van desplaçar en l'operatiu que havia d'impedir el referèndum de l'1 d'octubre. Una part d'aquests agents van tornar a les seves destinacions al novembre, mentre que es va mantenir un "contingent més reduït" fins passades les eleccions al Parlament del 21 de desembre. L'objectiu era que els policies que es quedaven a Barcelona poguessin donar resposta en cas que fos necessari en matèria d'ordre públic, i també per a altres funcions, segons van assenyalar al seu moment fonts de la policia espanyola. Aquests agents han marxat progressivament durant l'última setmana en un procés que es va tancar aquest dissabte.

L'estada dels policies a les embarcacions no ha estat exempta de polèmiques. La decoració amb els dibuixos animats de la Warner Bros va convertir el 'Moby Dada' en objecte de mofa, encara més quan es van intentar tapar els ninots amb lones. Fruit d'aquesta popularitat no desitjada, el personatge del Piuet va esdevenir una imatge insígnia, protagonista inesperada de les mobilitzacions independentistes.

D'altra banda, els sindicats policials van criticar la poca idoneïtat d'allotjar els agents en ferris i van denunciar les condicions en el 'Moby Dada'. L'última polèmica es va desfermar amb el menú de Nadal dels agents, que alguns sindicats policials van denunciar i pel qual el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va ordenar obrir una informació reservada.

stats