Universitats
Societat 07/10/2011

Mas-Colell adverteix que la reforma universitària es farà "escoltant totes les veus però sense guiar-se per qui crida més fort"

El rector de la UPC aprofita l'acte d'inauguració del curs universitari per alertar que serà "impossible mantenir l'excel·lència" si es manté la retallada el 2012

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia i Empresa, Andreu Mas-Colell, ha assegurat avui que el Govern durà a terme la restructuració del sistema universitari català "escoltant totes les veus" però no deixant-se emportar "per qui cridi més" ni "a cop de titular".

Durant l'acte oficial d'inauguració el curs universitari, Mas-Colell ha assenyalat que el "repte" del món universitari i de la recerca és el de "reformular el sistema per arribar a un model que sigui alhora excel·lent i sostenible". El conseller s'ha manifestat determinat a fer aquesta reformulació "en col·laboració amb totes les forces polítiques, socials i institucions, escoltant a tothom, però no anant d'una banda a l'altra depenent dels últims titulars als diaris".

El rector de la UPC, Antoni Giró, que l'ha precedit en la paraula, ha aprofitat la seva funció d'amfitrió de l'acte per exposar algunes de les seves reivindicacions i reclamar al conseller que les retallades no malmetin els "esforços tan grans dels últims anys" que ha fet Catalunya per esdevenir "el pol de recerca i coneixement més important del sud d'Europa".

"Correm el risc que tot allò que haviem aconseguit consolidar es pugui malbaratar en poc temps", ha advertit el rector, que ha assenyalat que "seria molt difícil, si no impossible, mantenir l'excel·lència si s'amplia el 2012 el percentatge de retallada imposat el 2011".

Giró ha assegurat que les universitats entenen la difícil situació econòmica i estan disposades a "esforços per ser més eficients, però en cap cas reformes estructurals que malmetin la feina d'aquests anys". En aquest sentit, ha subratllat el poc marge de maniobra que tenen els equips directius universitaris, que no poden "tancar centres, ni reduir estudiants ni fer EROs" i, per això, ha reclamat al Govern que sigui qui lideri el pla de reestructuració del sistema universitari. Segons Giró, aquesta reformulació hauria de generar un "un doble model marcat per unes institucions acadèmiques i unes altres que facin recerca amb un model de finançament vinculat als resultats".

Per la seva banda, el president del Consell Social de la UPC, Joaquim Boixareu, ha reclamat un increment de les taxes universitàries per fer front a les retallades, "acompanyat d'un sistema de beques i préstecs", convençut que el sistema s'ha de basar "no pas en l'igualitarisme sinó en igualtat d'oportunitats".

Partitures reivindicatives

L'acte d'inauguració del curs universitari a la UPC es va desenvolupar sense cap incident, després que la manifestació d'uns 400 estudiants i membres de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública es dissolgués a la porta sense que els manifestants haguessin pogut entregar, com pretenien, la carabassa al conseller Mas-Colell, que va entrar per una altra porta.

Dins de l'auditori, format per unes dos-centes persones del món universitari, la reivindicació va estar també present però de forma molt discreta. Alguns dels joves del grup de cant coral, que va amenitzar l'acte, portava el lema 'Prou retallades' a la portada de la seva partitura, visible de cara al públic quan cantaven.

stats