POLÍTICA
Societat 03/08/2012

Mas-Colell avisa: els impagaments es repetiran cada mes si l'Estat no activa ja el fons de liquiditat

El conseller admet que no pot garantir cap calendari de pagament i en responsabilitza directament la inacció del govern de l'Estat

Ara / Acn
2 min
Mas-Colell, durant la diputació permanent

BarcelonaEls impagaments a les entitats socials es repetiran cada mes si el govern espanyol no activa sense més demora el fons de liquiditat autonòmic, anunciat, però encara sense concretar. Així ho ha advertit el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, durant la diputació permanent en què ha reconegut que no pot garantir cap calendari de pagament per la falta de liquiditat de la Generalitat. "No puc donar un calendari, no puc garantir res. Això depèn de l'Estat", ha dit Mas-Colell, que en la seva intervenció inicial, de tota manera, ha confiat que l'Estat posarà en marxa mecanismes de liquiditat que permetran normalitzar la situació. "O el govern d'Espanya i la institució a la qual contribuïm amb molts impostos ens envien liquiditat, o aquest problema es repetirà i es repetirà cada mes", ha avisat.

En el seu torn de rèplica, després de les intervencions dels grups parlamentaris a la diputació permanent, el conseller ha admès que no només s'han deixat de pagar concerts, sinó que tampoc s'han abonat subvencions, proveïdors, telefonia, neteja, llum ni peatges a l'ombra. Negava així que el tercer sector sigui l'ase dels cops del Govern. Després de les intervencions dels grups parlamentaris, el conseller Mas-Colell ha alertat que el tancament dels mercats amb què es troba la Generalitat "està a punt de passar-li al regne d'Espanya".

Ha repetit que Catalunya té dret a demanar liquiditat perquè omple com ningú les arques d'Espanya, però ha subratllat que el Banc Espanyol, que és "imperfecte", ha anat "trampejant" amb plans que no són ni sistemàtics ni ordinaris, sinó que acaben, que es prorroguen, que s'interrompen i, per tant, "no constitueixen una institució financera d'intermediació eficient ni de bon tros".

Un fons que no existeix

Mentre el diputat del PP Pere Calbó tornava a instar el Govern a acollir-se ja al fons de liquiditat, Mas-Colell ha replicat que això per ara és impossible, perquè "no existeix". "És obvi que la nostra inclinació és a utilitzar-lo, perquè el pensem com un mecanisme normal i rutinari de liquiditat, però no deuen voler que el Govern signi un xec en blanc", ha remarcat el conseller.

stats