LES LÍNIES MESTRES DE LA POLÍTICA CULTURAL
Societat 03/02/2011

Mascarell vol fer una "sacsejada" a la conselleria

Ferran Mascarell ja ha marcat les claus del seu mandat. Aposta per reordenar el sistema públic perquè sigui més eficient i insisteix en la necessitat d'eixamplar tant el concepte cultura com el mercat on arriba.

Laura Serra
2 min
El conseller Mascarell ja ha tancat el seu gabinet: "Un equip de gent entesa en les seves àrees i ideològicament plural", n'ha dit.

BARCELONATot just fa un mes de la presa de possessió del conseller "ara independent" Ferran Mascarell i ja té clar el full de ruta que haurà de seguir per modernitzar el seu departament i, en general, el sector cultural. El reordenament del sistema públic, "de tot allò que hem acumulat amb trenta anys de polítiques públiques", és una de les seves principals obsessions. I com que el conseller de les xifres, Andreu Mas-Colell, ha exigit una retallada del 10% dels pressupostos de cada conselleria, convertiran el dèficit en una oportunitat per aprimar l'estructura i millorar l'eficiència de l'administració, però "intentant que afecti el mínim possible els usuaris finalistes, els creadors" (és a dir, les subvencions). Segons Mascarell, a la conselleria li cal "una sacsejada".

"Estem convençuts que la inversió en cultura és baixa respecte als països del nostre entorn i hem de fer una cursa de fons perquè això creixi sistemàticament, però també és veritat que el cost de l'administració pública és alt i podem evitar-nos alguna despesa", va afirmar Mascarell, que va presentar les línies de la seva conselleria -que el dia 16 de febrer presentarà en compareixença al Parlament- acompanyat dels set directors generals que ha nomenat en aquestes setmanes. L'últim: Lluís Puig al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Buscant un gran acord

Un cop reestructurades les bases del sistema cultural del futur -Mascarell es planteja aquesta legislatura com "una base per al futur", i parla de calendaris d'1, 4 i 10 anys- la paraula clau del mandat és pacte . "Volem un acord per la cultura concertat, cooperatiu i calendaritzat", va dir, posant d'exemple el pla de biblioteques que ell mateix va desplegar des de l'Ajuntament de Barcelona. Mascarell buscarà la cooperació de les altres administracions públiques, dels altres partits polítics -"conec bé tots els programes electorals i, en el nucli dur, es pot arribar a acords", va dir- i sobretot vol fer encaixar el sector públic i el privat. En aquest sentit, va repetir una idea que ha anat llançant aquests dies: "La cultura catalana és capaç de produir talent, però té un mercat petit. Cal obrir mercats. Una de les prioritats ha de ser la internacionalització de la cultura", va apuntar. Va quedar clar que les dues grans potes de la conselleria seran l'Institut Català de les Inústries Culturals (ICIC) i l'Institut Ramon Llull (IRL). El nou director de l'ens, Vicenç Villatoro, va garantir "vitalitat" per assolir aquests "objectius prioritaris".

El conseller Mascarell també té la intenció d'eixamplar el concepte de cultura, lligat a quatre elements "per desplegar": creativitat, progrés, comunitat i identitat. "No s'ha de confondre la cultura amb aspectes ornamentals. La cultura té valor econòmic i social, no sols simbòlic".

stats