Màxima pressió a Colau per salvar el gimnàs social del Raval del desallotjament

Ajuntament i propietat continuen encallats en la negociació per a la compra del Sant Pau i el termini s'acaba divendres

4 min
La façana del Gimnàs Social Sant Pau

Barcelona"Fa cinc anys que reclamem que Ada Colau s'impliqui personalment en les negociacions. Ja no es pot amagar més". És el missatge que llança el Gimnàs Social Sant Pau del Raval, amb el compte enrere incessant del desallotjament fixat per a aquest divendres com a espasa de Dàmocles. El projecte, que ara funciona com a centre d'emergència covid i ajuda amb roba, menjar i dutxes un miler de persones cada mes, ja es va salvar pels pèls a principis d'any, quan la propietat de l'edifici, la família Samaranch-Viñas, i l'Ajuntament es van donar dos mesos per trobar una solució que impedís el desallotjament. Aquell termini va vèncer fa setmanes i ara ja hi ha una nova data límit per a l'acord... I l'acord no arriba. I ningú no mou més fitxes.

El govern municipal defensa que ha posat una bona oferta sobre la taula de negociació: 9,5 milions d'euros per quedar-se l'edifici, on mantindria el gimnàs i construiria habitatge públic, però la propietat assegura que té una taxació que situa el valor de l'immoble a l'entorn dels 14 milions. Entre els propietaris hi ha divisió d'opinions: no tots els membres de la família estan disposats a vendre i a renunciar al projecte immobiliari que fa anys que preparen a la ronda Sant Pau, 46 per construir-hi 48 pisos, ni tampoc a vendre al preu taxat pel consistori. I en aquesta atzucac, amb una diferència de 4,5 milions, s'han estancat les converses: els uns no canvien l'oferta ni es plantegen la via de l'expropiació que clama l'oposició i el mateix gimnàs, i els altres no donen un no definitiu a la proposta però tampoc l'accepten. I el calendari corre. Ara al gimnàs ja es preparen per a la defensa "festiva" de l'espai per si no hi ha un gir d'última hora i la comitiva judicial els visita divendres.

"Nosaltres hem fet els deures, defensem el projecte cada dia amb feina i hem buscat totes les aliances possibles per mantenir-lo", explica Ernest Morera, l'ànima del Sant Pau. Des de la cooperativa que gestiona l'espai assenyalen ara el govern de Colau i especialment l'alcaldessa, a qui demanen que agafi les regnes de la solució del conflicte. I ella insisteix que l'Ajuntament està "molt implicat" en la negociació, que ja ha plantejat una oferta "molt potent" per adquirir l'espai i defensa una solució "acordada" amb la propietat.

Qui ha capitanejat la representació del govern municipal en el conflicte és el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que aquests dies està de permís de paternitat, que defensava la proposta dels 9,5 milions com a "bona i a preu de mercat". Ara tant el gimnàs com l'oposició demanen que sigui l'alcaldessa qui agafi el timó. "És un tema de ciutat. Responsabilitat de l'alcaldessa", remarquen des de la cooperativa, convençuts que si el consistori es creu la seva taxació no hauria de tenir por de començar un procés d'expropiació.

L'oposició tampoc no dona per bona l'estratègia municipal de tirar la pilota al terrat de la propietat. ERC i JxCat –i també Cs, tot i que avui no s'ha sumat a la roda de premsa convocada a la tarda– exigeixen més passos: expropiar l'edifici com s'ha fet en casos similars, com el de les casetes del carrer Encarnació, a Gràcia. Els republicans remarquen que en el pacte de pressupostos per a aquest 2021 s'hi va incloure una partida de 30 milions per comprar edificis singulars i que el Sant Pau seria un clar candidat a entrar en aquesta llista. "Hi ha partides econòmiques més que suficients per abordar la situació", ha dit el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, que ha reclamat a Colau que trobi una solució al conflicte a través del "diàleg i la negociació".

El republicà ha posat de manifest el "missatge afegit" que suposaria el desnonament de l'equipament, que dona servei a milers de persones vulnerables de la ciutat. "Aquí s'estarien desnonant tres mil usuaris o més de cop, a tots els usuaris d'aquest gimnàs social que d'alguna manera és casa seva", ha assenyalat Maragall, que ha insistit al consistori que encara "hi ha temps" i ha fixat aquest dijous com a data límit per trobar un nou acord. La portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha criticat el "canvi d'interlocutors constant" per part de l'Ajuntament, a qui ha acusat de tenir una "actitud de deixadesa" durant les negociacions. "S'ha decidit no negociar, s'ha agafat una posició maximalista i totalment immobilista", ha afirmat Artadi.

Per la seva banda, la CUP i el Sindicat de Persones Sense Llar han instat fins i tot el govern de la Generalitat a aplicar mesures urgents i a treballar conjuntament per protegir l'espai i començar el procés d'expropiació de l'immoble. En una compareixença al Parlament, Basha Changue, diputada de la CUP-NCG, ha emplaçat ERC a mantenir la mateixa actitud i voluntat que assegura que tenen a l'Ajuntament per ajudar el projecte social.

Divendres, que és el dia fixat per al desallotjament però també el dia en què se celebra el ple municipal, ERC dirigirà una pregunta a Colau sobre la gestió del cas Sant Pau. Un punt que ha generat alguna tensió amb JxCat, ja que al plantejar-se com a pregunta i no com a proposició no tindrà torn d'intervenció, però que els republicans asseguren que han fet en aquest format per poder interpel·lar Colau de manera directa.

El que és clar a hores d'ara és que els dos grups donaran suport a l'acte de rebuig al desnonament de divendres, que es preveu que concentri centenars de persones a la ronda Sant Pau. Hi haurà usuaris del gimnàs, i representants de diferents associacions del barri i dels moviments socials i polítics de tots els partits que ja s'han significat en la defensa de l'equipament. Els responsables del projecte confien que dilluns podran reobrir amb normalitat tot i l'amenaça de desnonament i tot i que el contracte per funcionar com a equipament d'emergència també venç a finals de mes. Seguiran atenent els usuaris amb mitjans propis, asseguren.

stats