Brussel·les denuncia Espanya a la justícia per no haver revisat els seus plans hidrològics

La Comissió Europea també porta l'Estat als tribunals per mala gestió dels residus

2 min
El pantà de Sau, en mínims històrics.

Brussel·lesEn plena sequera a Catalunya, la Comissió Europea ha portat Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver finalitzat la revisió dels seus plans hidrològics de conca i de gestió del risc d'inundació, tal com exigeix la normativa europea. D'aquesta manera, si el govern espanyol no es vol afrontar a sancions per part de Brussel·les i la justícia europea, haurà d'actualitzar-los a curt o mitjà termini.

L'objectiu de la directiva sobre l'aigua, la que afecta els plans hidrològics de conca, és garantir una bona salut de les masses d’aigua europees, com ara rius i llacs, tant des del punt de vista qualitatiu com quantitatiu. També vol reduir i eliminar la contaminació de les aigües perquè n'hi hagi prou per a la vida silvestre i per a les necessitats humanes. "Constitueix un element essencial del Pacte Verd Europeu i és necessari per assolir els objectius d’aquest en matèria d’acció climàtica, natura i reducció de la contaminació", diu el comunicat emès aquest dimecres per la Comissió Europea.

Aquests plans s'han d'actualitzar i enviar a Brussel·les almenys cada sis anys, i Espanya i cinc estats membres més –Bulgària, Irlanda, Portugal, Malta i Eslovàquia– no han complert amb aquest compromís. De fet, l'executiu comunitari ja va advertir Madrid en dues ocasions abans de portar el cas als tribunals: primer va enviar-li una carta de requeriment el febrer del 2023, i set mesos després, el setembre del mateix any, va remetre un dictamen motivat.

195 abocadors il·legals

Aquest dimarts la Comissió Europea també ha denunciat Espanya al tribunal de Luxemburg per no prendre totes les mesures necessàries perquè la gestió dels residus es dugui a terme sense posar en perill la salut humana ni perjudicar el medi ambient. "Els estats membres també han de vetllar perquè els residus s’eliminin de manera segura i perquè els productors de residus en facin el tractament", recorda el comunicat de la Comissió Europea.

La infracció d'Espanya en aquest cas ve de lluny. Segons Brussel·les, des del 2008 com a mínim hi ha 195 abocadors il·legals arreu del territori de l'Estat que encara no s’han clausurat, segellat ni restaurat, cosa que "suposa un perjudici significatiu per al medi ambient alhora que posa en perill la salut humana".

L'executiu comunitari també assenyala que Espanya no ha complert el seu deure de control, inspecció i garantia del compliment pel que fa a l’abocament incontrolat de residus. A més, considera que fins ara els esforços de les autoritats espanyoles per complir amb les recomanacions de Brussel·les i la normativa europea han estat "insuficients". Per aquest motiu, ha portat el govern espanyol davant del TJUE.

stats