UE

Brussel·les porta Espanya al TJUE per no adoptar les normes europees en conciliació

La normativa comunitària imposa que els pares puguin gaudir d'un mínim de quatre mesos de baixa paternal i condicions laborals flexibles

2 min
Un grup de dones treballant en un taller d’una fàbrica del sector tèxtil d’Igualada.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que porta Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver transposat a la legislació espanyola la normativa completa del bloc comunitari en matèria de conciliació de la vida laboral i personal de pares, mares i cuidadors. Aquesta mesura s'hauria d'haver traslladat al marc legal estatal abans del 2 agost del 2022, que era el termini màxim que havia imposat Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brussel·les ja va advertir en forma de carta dinou estats membres, inclosa Espanya, el setembre del 2022. Després, veient que continuaven incomplint, va anar un pas més enllà i va enviar dictàmens motivats a onze països que encara no havien executat la plena transposició. Finalment, aquest dijous ha decidit portar Espanya al TJUE, així com Bèlgica i Irlanda, que tampoc han fet els deures.

L'executiu comunitari aprofita per remarcar en el comunicat que ha emès que aquesta directiva, que es va adoptar ara fa deu anys, és un "un acte jurídic important" que vol potenciar la participació de les dones en el mercat laboral i incentivar els permisos per motius familiars i sistemes de treball flexibles. Brussel·les recorda que la taxa d'ocupació de dones a la UE és 10,8 punts percentuals inferior a la dels homes, i que només el 68% de les treballadores amb fills tenen càrrecs d'alta responsabilitat, mentre que el mateix percentatge pel que fa als homes s'eleva fins al 81%.

La normativa europea imposa que els pares almenys tinguin un permís de paternitat mínim de deu dies laborables al voltant del dia del naixement del fill i que rebin una prestació que com a mínim sigui la que rebrien per una baixa per malaltia. També obliga els estats membres a garantir que cadascun dels pares tingui dret a quatre mesos (dos dels quals han de ser retribuïts i són intransferibles) de baixa parental, sigui a temps complet, parcial o distribuït en un llarg període de temps.

A més, tots els treballadors que tot i no ser pares ajuden en les cures o viuen a la mateixa casa on ha nascut un nen també tenen dret a un permís mínim de cinc dies laborables a l'any per cuidar-lo. Finalment, la normativa també garanteix que els progenitors d'un fill de vuit anys o menys tenen dret a sol·licitar una reducció de l'horari laboral, un horari flexible i, en general, diferents condicions de flexibilitat a la feina.

stats