Enquesta
Societat 30/08/2022

La meitat de les dones de menys de 25 anys s'han sentit algun cop malament amb el seu cos

El percentatge d'homes joves que han sentit la mateixa insatisfacció és només del 21%

2 min
Una noia jove en una fotografia d'arxiu

BarcelonaLa meitat de les dones de menys de 25 anys s'han sentit alguna vegada malament amb el seu cos. Segons un sondeig publicat aquest dimarts pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el 50% de les joves enquestades van respondre afirmativament a la pregunta sobre si en l'últim any s'havien sentit insatisfetes amb el seu cos quan s'havien mirat al mirall. En canvi, aquestes inseguretats no són tan freqüents entre els homes joves: només un 21% han estat descontents amb el seu aspecte físic en el darrer any.

La diferència per gèneres es manté al llarg del temps. Sempre hi ha més dones que homes que se senten insatisfetes amb el seu aspecte. Amb tot, el sondeig també apunta que cada vegada menys: a mesura que es fan grans, les dones tenen menys complexos. El percentatge s'estabilitza al voltant del 40% fins a l'edat de jubilació, fins al punt que a partir dels 65 anys el percentatge de dones que s'han trobat algun defecte al mirar-se al mirall davalla fins a gairebé la meitat, el 26%. En canvi, entre els homes el percentatge no arriba mai al 30%, i davalla fins al 14% entre els de més de 65 anys.

La diferència entre homes i dones es manté quan es pregunta per altres qüestions relacionades amb el físic. El 27% de les enquestades declaren haver-se saltat àpats o haver fet dieta sense consell professional per raons estètiques, enfront del 14% dels homes; el 32% de les dones s'han sentit malament al no trobar la seva talla en una botiga o pel fet que la que gasten habitualment fos més petita de l'esperat, davant l'11% dels homes.

El punt positiu de tot plegat és que són molt poques les persones que han patit comentaris negatius o de menyspreu en relació amb les xarxes socials o les que han deixat de fer activitats amb les seves amistats, fer esport o anar a la platja o la piscina per no mostrar el seu cos: menys d'un 10% en tots els casos.

Els Mossos d'Esquadra, ben valorats

El sondeig, que pregunta a la ciutadania sobre qüestions que interessen els diferents departaments de la Generalitat, també parla de seguretat. Segons l'enquesta, els catalans donen al voltant d'un 7 de nota als Mossos d'Esquadra en una escala de 0 a 10. Hi ha una certa relació amb l'edat: com més gran és l'enquestat, més alta és la nota. Per preferències polítiques, no hi ha grans diferències, tret dels simpatitzants de la CUP, que són els que els donen una nota més baixa (entre un 4,8 i un 5,5). Les qualificacions més elevades provenen del PSC (entre 7,6 i 7,9) i Ciutadans (entre 7,5 i 7,8). En canvi, la percepció de seguretat és més baixa: en el conjunt de Catalunya se situa en un 5,8 sobre 10.

Una altra dada en matèria econòmica es refereix als horaris de treball. La majoria dels enquestats estan d'acord amb la jornada laboral de quatre dies: un 7,4 sobre 10. També és alta la predisposició a reduir els dies feiners encara que impliqui fer més hores (un 6,8 sobre 10), però la nota cau quan es tracta de reduir hores i sou (4,7).

Pel que fa al turisme, el 85% de les persones enquestades consideren que té un impacte social positiu o molt positiu, i només el 7% opinen que l'impacte és negatiu o molt negatiu. Aquestes són algunes de les conclusions de l'enquesta Òmnibus, en la qual les preguntes que fa el CEO són prèviament suggerides per les conselleries del Govern.

stats