Societat 25/10/2018

La meitat de les persones amb malalties minoritàries pateixen retard en el diagnòstic

L'accés al tractament també és una dificultat per als pacients

Efe
1 min
La sala d’espera del CAP de Roquetes a Barcelona, 
 En una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa meitat de les persones amb malalties poc freqüents han patit un retard en el seu diagnòstic, han assegurat experts durant el I Simposi Científic d'Investigació de Malalties Minoritàries celebrat avui a l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat).

"De les persones que pateixen malalties minoritàries, més del 40% del col·lectiu ha esperat més de 4 anys, el 20% més de 9", ha especificat el president de la Federació de Malalties Minoritàries (FEDER), Juan Carrión.

Ha destacat que entre les principals conseqüències d'aquesta demora hi ha l'accessibilitat al tractament i que el 47% dels afectats consideren que no disposen d'un medicament adequat.

En l'actualitat, segons recull el mapa de projectes d'investigació en malalties minoritàries (MAPER), a Espanya s'han posat en marxa més de 750 projectes relatius a diagnòstic i tractament de les malalties minoritàries.

"Però la investigació d'aquestes malalties es veu encara molt condicionada per l'escassetat de mostra, la dispersió i fragmentació de recursos, el poc atractiu comercial i la falta de centres especialitzats", ha explicat Carrión.

stats