Societat 18/07/2019

L'ocupació de la PAH força les administracions a reunir-se amb l'entitat dilluns vinent

La plataforma s'havia tancat a l'Ajuntament per exigir solucions pels desnonats que viuen en albergs

M.o. / N.v. / E.f
4 min
Membres de la PAH ocupen el vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona"Hem fet possible allò impossible". Amb aquesta frase recurrent entre els membres de la PAH, l'entitat celebrava aquest dijous a la tarda, amb un tuit, que ha aconseguit una reunió per a dilluns vinent amb l'Ajuntament, el Govern i l'Estat. Aquest matí, un grup de membres de la plataforma havia ocupat una part del vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona per exigir a l'alcaldessa, Ada Colau, "reallotjaments dignes" per a les famílies desnonades. Els activistes han denunciat que els recursos que s'ofereixen a aquestes persones són sovint pensions "amb una evident falta d'higiene i seguretat" i no s'adeqüen a les seves necessitats. Algunes no tenen nevera ni cap espai adequat perquè els menors estudiïn.

Els membres de la PAH han donat veu, així, a les 600 persones afectades per desnonaments a la ciutat que viuen en aquestes condicions. "Al drama i la indefensió s'hi afegeix una vulneració, per part de les administracions, dels drets humans i de la mateixa llei 24/2015 perquè no se'ls garanteix un reallotjament digne", ha denunciat la plataforma en un comunicat. Per això han demanat responsabilitats no només a l'Ajuntament, sinó també a la Generalitat i al govern espanyol per aturar aquestes situacions.

Finalment aquesta tarda els han comunicat que l'entitat podrà reunir-se dilluns en una trobada on també hi estaran present les tres administracions públiques per intentar trobar solucions. A hores d'ara els membres de la plataforma estan reunits per decidir si mantenen l'ocupació o aixequen la protesta a l'espera de la reunió de dilluns.

Ocupació "indefinida"

Al matí, la PAH havia deixat clara la seva intenció d'ocupar de manera "indefinida" el consistori fins a aconseguir crear un comitè de crisi per abordar l'emergència habitacional. "No marxarem fins que no hi hagi una primera reunió d'aquest comitè", ha apuntat aquest matí Santi Mas de Xaxàs, un dels portaveus de l'entitat, que ha remarcat que, tot i que l'ocupació es al consistori, la crida la fan també a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i al president del Govern, Quim Torra.

Demanen "reallotjaments dignes" per a les famílies que han patit desnonaments-i que ara estan en pensions o residències- i acabar amb la llista d'espera de la gent inscrita a la mesa d'emergència. Els activistes han muntat tendes de campanya i matalassos al vestíbul del consistori. Denuncien situacions com la de la Pampa, mare de tres fills -un dels quals amb una discapacitat del 79%- que ara mateix viu en una residència d'estudiants, en una habitació amb una petita cuina.

La PAH denuncia que hi ha 600 persones vivint en albergs o pensions mentre està a l'espera de la taula d'emergència

La situació per a aquestes famílies s'ha complicat des que no hi ha escola. "Passem moltes hores al carrer perquè els nens fan soroll i molestem", lamentava avui, un mes i mig després del desnonament obert que els va deixar sense res. És la segona residència que els acull, en la primera, la família estava dividida en dues plantes diferents. Ara tenen garantida la residència fins al 23 d'agost, quan tornin els estudiants. "I després, què?", es preguntava avui.

La situació de la Karin, que és mare de dos fills adolescents també és crítica. Des de mitjans de maig, quan es va quedar sense un sostre fix ha passat per cinc allotjament temporals: dos hostals i tres residències. El seus problemes es van accentuar quan li van reduir les hores de feina que tenia com a dependenta i els ingressos es van desplomar. Va demanat ajuda als serveis socials abans de veure's al carrer, però no troba una via que li permeti tirar endavant. Ara, de fet, voldria portar cap a Barcelona el seu fill gran, que viu al Perú i ha patit un accident de trànsit, però no ho pot fer: "Què li podria oferir?". El seu cas no entra a la mesa d'emergència perquè no va arribar a ser desnonada. I, a partir del 23 d'agost, tampoc sap quin serà el destí de la seva família.

La PAH ja ha mantingut dues reunions els últims dies amb l'equip de Colau però demanen implicació de totes les administracions per aconseguir solucions definitives. "Encara no hi ha una llar per a mi, qui me'n pot donar una d'acollidora cantava una de les petites activistes en un escenari improvisat al consistori. Fins ara, les famílies de l'Escola Entença havien fet una ocupació similar -amb nit inclosa- i van aconseguir un compromís del govern municipal d'ubicació provisional per als mòduls del centre que, finalment, no s'ha complert.

Colau admet que les llistes s'han de reduir

Colau ha reconegut la situació que denuncia la PAH. "Som els primers indignats amb el que es dona a la taula d’emergència", ha dit. "Tenen raó a plantejar que els temps d’espera s’han de reduir", ha defensat l’alcaldessa, que ha reconegut la feina diària de la plataforma.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha estat dialogant amb els activistes al vestíbul del consistori. L’alcaldessa, al seu torn, ha explicat en roda de premsa després de la primera reunió de la comissió de govern que el govern municipal no veu idoni que hi hagi reallotjaments en albergs i ha demanat més implicació a la Generalitat: "Qui ha fet els deures és l’Ajuntament, que assumeix el 80% dels allotjaments, però ja ens sembla bé fer més en una situació d’emergència com l’actual".

stats