La Mercè per als que van tard

La mostra de cultura popular i el Piromusical són els dos únics espectacles que es poden gaudir sense reserva

5 min
La Mercè recuperarà els castells, tot i que en format reduït: les colles de la ciutat faran pilars al passeig de Gràcia

BarcelonaSi tenies previst treure el cap per alguna de les propostes de les Festes de la Mercè i encara no en tens cap de reservada, fas tard. Un dia abans que comenci la programació, la majoria de propostes ja han penjat el cartell d'entrades exhaurides i, tenint en compte la necessitat d'evitar aglomeracions, l'Ajuntament demana a tothom que no tingui una reserva que no s'acosti als escenaris que, de fet, estaran tancats amb un perímetre de seguretat. Però, amb el programa a la mà, encara hi ha dues propostes que es poden gaudir sense entrada: la mostra de cultura popular al passeig de Gràcia –que tindrà l'aforament limitat– i el Piromusical, que tornarà a ser en format descentralitzat perquè es pugui veure des de qualsevol lloc de la ciutat.

L'altra opció és confiar que algú alliberi entrades a l'últim moment i se'n puguin tornar a reservar a través de la pàgina web. Aquests són els imperdibles d'aquesta Mercè 2021, que torna a ser pandèmica però que recupera propostes com la cavalcada de cultura popular i la festa del foc.

Pregó i toc d'inici

L'activista veïnal Custodia Moreno dona el tret de sortida a la festa

Custodia Moreno farà el pregó de la Mercè

La líder veïnal del Carmel Custodia Moreno serà l'encarregada d'engegar, aquest dijous al vespre, la segona edició de la Festa Major de Barcelona que arriba marcada pel covid. Ho farà amb un pregó que ja ha avançat que serà combatiu i que apel·larà a la mobilització de la ciutadania. Després de la seva intervenció, i a diferència del que va passar l'any passat, la plaça Sant Jaume viurà el toc d'inici, amb un aforament restringit a 600 persones que ja han de tenir l'entrada reservada, i amb un recordatori especial per a Jordi Fàbregas, ànima del Tradicionàrius, que va morir a principi d'any.

Homenatge a la cultura popular

Cercavila i nit del foc al passeig de Gràcia

La Mercè 2021 vol posar en un lloc preeminent la cultura popular, molt afectada per les restriccions de la pandèmia. Aquest any hi tornarà a haver cercavila i correfoc, però en un format especial, amb el públic estàtic i en un escenari inèdit: el passeig de Gràcia. L'única proposta per a la qual no cal haver fet encara reserva prèvia de plaça és la mostra de cultura popular que es farà divendres entre les onze del matí i les dues del migdia i que tindrà, això sí, l'aforament limitat: només hi podran accedir 500 persones per tram. Serà aquí on es podran veure els primers pilars de les colles castelleres de la ciutat que, tot i les últimes flexibilitzacions del Procicat, no han tingut encara marge per preparar altres construccions.

Els pilars seran els protagonistes de la Mercè. A les 12.30 els grallers de totes les colles faran a la vegada el Toc de Vermut. I entre les 13.00 i les 13.30 serà el torn dels falcons. També hi haurà gegants, bèsties i altres elements de l'imaginari festiu barceloní. A les cinc de la tarda començarà la cavalcada, amb reserva prèvia i el públic estàtic, i a les vuit del vespre serà el moment del foc, amb diables, dracs i altres bèsties. El públic s'ho mirarà des d'un costat del passeig.

Piromusical descentralitzat

Un espectacle pensat per ser vist des de qualsevol lloc

El Piromusical descentralitzat de les festes de la Mercè de l'any passat

El model de Piromusical estrenat l'any passat per tancar la festa va funcionar bé i es repetirà: l'espectacle, que es podrà veure diumenge a partir de les deu de la nit, no estarà centralitzat, com passava abans, a la Font Màgica de Montjuïc, sinó que hi haurà quatre punts diferents de llançament, que no es fan públics per evitar-hi aglomeracions. TV3 el retransmetrà en directe. Serà un xou de 20 minuts de llum i música, amb una banda sonora seleccionada pel dissenyador de so i de bandes sonores per a espectacles Jordi Bonet i pel crític i programador Jordi Turtós. Molts dels temes seran un homenatge a l’Havana, la ciutat convidada de la Mercè 2021.

La música de la Mercè 2021

Un centenar de concerts... amb les entrades exhaurides

La bona notícia és que l’oferta musical de la Mercè és diversa i generosa: més de cent concerts repartits en una dotzena d'espais de tota la ciutat. La no tan bona és que ja no hi ha entrades disponibles: es van exhaurir els dies 14 i 15 de setembre perquè són concerts adaptats a la realitat pandèmica, amb el públic assegut i aforaments reduïts; els espais que podran acollir més gent són la Plataforma Marina de Fòrum, on es fan els concerts Mediterràniament (Buhos, Oques Grasses i Stay Homas, entre més), i l'Estadi Olímpic, on programen les emissores de ràdio. És a dir, de les més de 50.000 persones que passaven per la platja del Bogatell abans de la pandèmia... a només 3.000. Artísticament, les programacions de Mercè Música, BAM i Acció Cultura Viva posen el focus en les formacions locals. A més dels tradicionals concerts de l'OBC i de l'Orquestra del Liceu a Nou Barris, hi haurà cançó d'autor del segle XXI als Jardins de Pla i Armengol (Núria Graham, Iris Deco, Gessamí Boada, Gemma Humet i Pau Vallvé, entre més), músiques urbanes en clau femenina al Moll de la Fusta (Free Sis Mafia, Juicy Bae i Santa Salut), rock al Camp de Futbol de la Teixonera (Senior & El Cor Brutal, Los Enemigos, Nueva Vulcano i Power Burkas) i flamenc al Teatre Grec (Carmen Linares i Mariola Membrives), entre moltes altres propostes.

Arts de Carrer

Més de 400 funcions de 115 companyies

El Festival Mercè Arts de Carrer (MAC) s’estendrà a cinc districtes i a nou espais, que acolliran les propostes de fins a 115 companyies. En total s’oferiran més de 400 funcions en una programació que inclou espectacles, activitats i tallers per a tots els públics de companyies com els Brodas Bros (Parc de la Trinitat), Fem Fatal (Castell de Montjuïc), el Sindicat de Monstres (Casa de l'Aigua) i Pallassos Sense Fronteres (Turó de la Peira). La programació d'enguany dedica una atenció especial a l’Havana: el ritme i el color de l’art cubà envairan el Parc de la Ciutadella amb els muntatges de caràcter més tradicional, mentre que el Parc de l’Estació del Nord acollirà les propostes de l’Havana més actual i contemporània. Les entrades per a les activitats del MAC estan pràcticament exhaurides.

En el marc del MAC Festival es podran veure espectacles de diversos gèneres, com el circ, el teatre, la dansa i l’art urbà, així com propostes per als més menuts i el públic familiar. Tots formen una mostra del talent de les companyies d’arts de carrer tant locals com internacionals. D’altra banda, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i per això també s’inclouen propostes de teatre especialment destinades al públic familiar que parlen de la importància de tenir una vida sana i de connectar amb la natura i la Terra.

stats