Pandèmia
Societat 14/09/2021

El Govern autoritza els castells amb un màxim de 160 persones

Els participants hauran de tenir la pauta de vacunació completa o una PCR negativa

ARA
2 min
Els castellers de Castelldefels durant el concurs de castells de Torredembarra del 2018.

BarcelonaEl Procicat ha aprovat aquest dimarts el pla elaborat pel departament de Cultura que permet fer castells de fins a 160 persones. Els castellers hauran de dur mascareta, fer els castells en un màxim de quinze minuts, establir protocols d'entrada i de sortida i tenir la pauta completa de vacunació o una PCR negativa en les últims 48 hores, segons el document. Als menors de 12 anys se'ls faran tests d'antígens ràpids. La modificació arriba dies abans de les Festes de la Mercè de Barcelona i de Santa Tecla de Tarragona, i s’emmarca en el pla sectorial de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural.

Des del principi de la pandèmia les mesures de seguretat aplicades per combatre el coronavirus han limitat de manera molt important la possibilitat de fer castells, que per les seves característiques requereixen la participació d’un nombre elevat de persones i amb un contacte físic imprescindible. El document, que s'ha elaborat conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, també autoritza un màxim de 25 grallers acompanyants, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir en tot moment la distància de seguretat establerta.

Els castellers també hauran d'estar associats a la colla castellera participant i practicar una higiene exhaustiva de mans i peus utilitzant gels hidroalcohòlics. Amb tot, no es permet la interacció entre membres de les diferents colles que participin en les diades. A banda, tots els grups hauran de seguir un protocol d'entrada i de sortida de les places. Tampoc es permet el contacte entre participants i públic, que s'haurà de situar en un espai separat i perimetrat per adaptar-se a les restriccions sanitàries vigents. Així, l’aforament serà el mateix que per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors.

"Aquest pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada", ha explicat Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. "Es tracta de començar amb aquests nous canvis i anar-los obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable", ha afegit. El protocol ha estat avaluat i validat per equips tècnics dels departaments de Salut i d'Interior i entrarà en vigor aquesta setmana després de ser signat pels titulars dels dos departaments.

stats