Incendis
Societat 01/06/2023

Més de 2.700 focs aquest any fins ara: el risc d'incendi continua "molt elevat"

La sequera deixa els Bombers sense 300 punts d'on agafar aigua en cas d'incendi

2 min
Els Bombers treballen en un incendi a Tortosa

BarcelonaFeia onze anys que no es produïen tants incendis a Catalunya com els que hi ha hagut en aquests cinc primers mesos de l'any: fins diumenge passat han cremat 875 hectàrees en 2.766 incendis, un nombre de focs que és un 11% superior al de fa un any i un 35% més elevat que fa dos. Les flames ja han castigat durament boscos i terrenys de conreus: la superfície afectada és sis vegades superior a la del 2021 en aquesta mateixa època de l'any. De fet, cal remuntar-se al 2012 per trobar una xifra més elevada d'incendis i de superfície afectada durant la primera etapa de l'any, i aquell va ser justament l'estiu en què es van produir dos incendis de l'Alt Empordà on van morir quatre persones i van cremar més de 13.000 hectàrees. D'aquí que tot i la pluja dels darrers dies, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, hagi volgut tornar a alertar que el risc d'un estiu amb grans incendis forestals continua sent "molt elevat".

A les altes temperatures i els efectes del canvi climàtic que ja fa anys que afecta els boscos de Catalunya s'hi suma enguany la sequera extrema. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha admès que malgrat que s'estan invertint 74 milions d'euros en la cura dels boscos –en el pla que considera "més ambiciós" fins ara del Govern–, estan més secs que mai i es poden convertir en una autèntica "autopista" per al foc aquest estiu.

La falta d'aigua també ha condicionat l'estratègia dels Bombers de la Generalitat, que ja saben que no podran disposar de 300 dels 1.700 punts de captació d'aigua dels tradicionalment disponibles perquè estan secs. Malgrat tot, el cos espera que això no repercuteixi en les tasques d'extinció en cas d'un gran incendi forestal i que només endarrereixi uns minuts l'arribada dels hidroavions.

Les negligències, darrere del 45% dels focs

Elena ha explicat que Interior ha augmentat el nombre d'efectius disponibles i ha destacat la professionalitat del cos, però també ha fet una crida a l'autoresponsabilitat de la ciutadania per reduir el risc d'incendi. I és que el factor humà ha estat darrere d'un 76% dels incendis d'enguany: un 19% eren incendis intencionats i un 45% han estat a causa de negligències. Precisament, el Govern ha posat en marxa una campanya de conscienciació ciutadana anomenada "Foc off" que a través de missatges de joves busca fer una crida a evitar comportaments de risc en la situació actual, com ara tirar petards i fer barbacoes. "¿Et posaràs a fer una barbacoa al mig del bosc amb la que està caient? Foc off'!", diu una jove mirant a càmera amb un accent britànic al final de la frase que busca recordar l'expressió "fuck off" en anglès, que traduïda seria com "Ves-te'n a la merda".

Malgrat tot, Elena ha volgut subratllar que el nivell de conscienciació ciutadana és cada vegada més alt i ha posat com a exemple el creixement del nombre de trucades relacionades amb alertes per incendis al telèfon d'emergències 112: entre el març i l'abril s'han triplicat els avisos rebuts, pel creixement d'incendis "però també perquè la gent col·labora més", ha dit el conseller d'Interior.

stats