Societat 19/07/2017

Més d'un centenar d'actuacions a l'eix Besòs per revertir el dèficit d'inversions

Barcelona, Badalona, Santa Colona, Sant Adrià i Montcada posaran en marxa de forma imminent una quinzena d'actuacions

Marta Valls
2 min
L’eix del Besòs és una de les zones que més ha patit la crisi.

BarcelonaConvertir els barris que envolten el riu Besòs en un dels eixos centrals de l'àrea metropolitana de Barcelona. És l'objectiu de les 130 actuacions concretes que han consensuat els cinc municipis que envolen el riu (Barcelona, Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixac) per revertir els principals problemàtiques de la zona: les dificultats per accedir a l'habitatge, l'atur elevat i la mala connexió entre les diferents zones. "El Besòs ha patit els problemes de moltes de les infraestructures de tota l'Àrea Metropolitana", ha declarat el director de Barcelona Regional, entitat encarregada de redactar l'Agenda Besòs, Josep Bohigas.

Així, els cinc municipis esperen, per començar, tirar endavant una quinzena del total dels projectes amb una inversió d'entre 150 i 200 milions d'euros. De moment, però, aquests primers projectes imminents s'han d'acabar de avui en la sessió de treball amb tècnics i polítics. Una vegada detallats, cadascun dels plenaris municipals els haurà d'aprovar.

El pla, que suma la superfície de Badalona, Montcada, Sant Adrià, Santa Coloma i els districtes de Barcelona de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, afectarà més d'un milió de persones que hi resideixen. Es tracta del 30% de la població de l'àrea metropolitana i amb un 28,5% dels residents en risc de pobresa, quatre punts per sobre de la mitjana de l'AMB.

Així doncs, per convertir aquesta gran àrea perifèrica en una zona de connexió al voltant del riu, Colau ha destacat, d'entre les propostes, la recuperació del passeig fluvial per la banda de Barcelona, la reactivació econòmica dels polígons, la millora de la connexió entre Barcelona i Badalona, la creació del parc de les Tres Xemeneies perquè connecti amb el parc del Litoral i l'impuls de les festes del riu Besòs per tal d'agermanar els veïns dels diferents municipis.

330 milions des de Barcelona

El govern de l'alcaldessa Ada Colau centra els discursos a recalcar el pes de la zona del Besòs per al seu mandat. Així, entre el 2016 i el 2019, l'Ajuntament de Barcelona, segons Colau, invertirà un total de 330 milions d'euros a l'àrea del Besòs, que es repartiran en el foment de l'habitatge públic, el pla de barris i la millora de la connexió de la zona, l'espai públic i l'urbanisme.

"Fa 25 anys la ciutat es va obrir al mar amb els Jocs Olímpics, ara volem recuperar el riu Besòs. El territori ha patit dèficits d'inversió durant molts anys i, en canvi, s'ha de convertir en un eix vertebrador del territori", ha assegurat l'alcaldessa durant la presentació de l'agenda de projectes.

stats