Societat 01/12/2016

El Vendrell instal·larà detectors de fum a les llars de la gent gran que viu sola

La decisió s'ha pres per evitar incendis un cop conegut que 466 persones de més de 80 anys del municipi viuen soles, segons un estudi realitzat

Ara
3 min
Imatge de la presentació de l'informe a càrrec del cap dels Serveis Socials, Josep Miquel Beltran, el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez, la tècnica de Serveis Socials, M. Luz Rebollo i el tècnic de Protecció Civil, Pere Callau

BarcelonaL’Ajuntament del Vendrell (Baix Penedès) fa un primer pas per evitar incendis a les llars de les persones grans que viuen soles. Després que els Serveis Socials del consistori realitzessin una enquesta per conèixer quina era la situació dels ciutadans grans del municipi, s'ha decidit instal·lar als habitatges dels de més de 80 anys que viuen sols -466 segons l'informe-, un detector de fums. La decisió arriba després que diumenge passat els Bombers haguessin de rescatar d'un incendi a casa seva a una dona de 80 anys que vivia sola. I coincideix també amb la tràgica morta fa dues setmanes d'una dona de 81 anys a Reus, víctima d'un incendi iniciat al seu matalàs.

Des del Consistori consideren que la rapidesa amb què responguin els serveis d'emergències a aquests incidents és vital per no haver de lamentar cap pèrdua. Per això, defensen la implantació d'aquests aparells que col·locaran de manera gratuïta a les llars de les persones de més de 80 anys. De moment, ja han contactat amb 74 veïns per oferir-los-el, i l'objectiu és ampliar el nombre de beneficiaris. Els Serveis Socials del municipi acompanyen l'oferiment d'una visita a l'habitatge de la persona per trobar el millor lloc on situar l'aparell, i l'Ajuntament també es compromet a revisar-los cada sis mesos i canviar-ne la bateria anualment.

Els detectors de fum emeten uns petits xiulets en detectar fum, cosa que permet posar en alerta la persona que està dins l'immoble. Segons recull el Diari de Tarragona, el responsable de Protecció Civil d'El Vendrell, Pere Callu, ha explicat que les persones grans tenen menys temps de reacció davant un problema d'aquestes característiques, motiu pel qual disposar d'un detector els pot ajudar a resguardar-se. Callau també ha afegit que la intenció de l'Ajuntament és fer extensible aquesta proposta a tota la gent gran del municipi ja que en molts països és un dispositiu obligatori de baix cost, que no supera els 15€.

25 ancians en possible risc d'exclusió social

L'informe també ha posat de manifest que en el municipi de 36.658 habitants al 2015 segons dades de l’Idescat, 108 ciutadans que viuen sols tenen entre 90 i 99 anys, i 358 entre 80 i 89. L'objectiu de l'estudi era conèixer les “característiques i les condicions de vida” d’aquests ciutadans per “planificar i adequar les polítiques públiques a les seves necessitats”. Per a aconseguir-ho, els Serveis Socials de l’Ajuntament han dut a terme 300 visites domiciliàries, 129 trucades telefòniques i 132 enquestes entre els mesos de febrer i octubre del 2016 als 466 ciutadans del municipi censats en el padró.

Segons l’estudi, hi ha més dones que homes que viuen sols i la zona d’habitatge on més gent gran es concentra és al nucli antic del poble. A partir de les dades d’aquest, el consistori realitzarà un seguiment a 313 d’aquestes persones entre els nous expedients que obriran i els que ja existien. Del total, només 50 persones d’entre 80 i 99 anys són usuàries del servei de teleassistència.

La majoria dels enquestats tenen fills i hi tenen una relació quasi diària. A més, malgrat que la majoria d’habitatge disposen dels equipaments bàsics, en 24 dels 300 visitats existien barreres arquitectòniques que dificultaven la vida als seus habitants, i 31 no tenien un bany adaptat.

La salut d’aquesta gent gran és, tal i com recull l’informe, “adequat” ja que només 28 persones han reconegut haver estat ingressades en un hospital en el darrer any. Les malalties que declaren més sovint són l’artrosi i la pèrdua d’audició, patologies convencionals en aquest grup d’edat.

Finalment, i pel que fa al grau de dependència, el grup de persones de 90 a 99 anys presenten una dependència moderada per les activitats bàsiques del dia a dia, però amb poca diferència respecte els que declaren ser autònoms.

Un cop conegudes les dades, el consistori preveu poder garantir els mitjans perquè aquest col·lectiu disposi dels recursos necessaris per al seu desenvolupament en tots els àmbits de la vida, des del sociosanitari fins a l’econòmic; incidint especialment en aquelles persones que visquin en una situació precària i amb risc d’exclusió social. Per ara, l’Ajuntament ha tramitat 25 peticions per possibles casos de risc d'exclusió social.

Pel que revela l’estudi, l’Ajuntament creu que els serveis més adients són el servei de teleassistència, el de neteja, l’ordre del domicili, el menjar a domicili i l’atenció domiciliària. També proposen, a banda de la instal·lació de detectors de fum, iniciar programes per arranjar els banys d’aquestes persones i donar a conèixer el servei de Menjar a Domicili.

stats