Societat 04/06/2014

Més de 70.000 euros per portar els antiavalots de la Policia Nacional

Els agents no han estat mobilitzats per a cap servei durant la seva estada a Catalunya

Pedro águeda
2 min
Les unitats dels antiavalots de la Policia Nacional es van esperar a Calella.

MadridEl ministeri de l’Interior ha gastat més de 70.000 euros per desplaçar a Catalunya 240 antiavalots i mantenir-los allotjats sense fer res. Set grups de la unitat d’intervenció del Cos Nacional de Policia (UIP) van ser enviats amb urgència a Barcelona dimecres passat arran dels incidents pel desallotjament de Can Vies, tot i que les competències en matèria de seguretat ciutadana són exclusives dels Mossos. Des de la direcció de la Policia Nacional es va apuntar com a motiu la protecció d’edificis de l’Estat i també es va justificar la mesura en previsió que la Generalitat sol·licités reforços.

Però ni una raó ni l’altra se sostenen. La primera, perquè ja hi ha destinats permanentment a Catalunya dos grups de la UIP, amb més de 80 agents, als quals des de fa un temps se’n van sumar quaranta més de la unitat central d’intervenció, desplaçats des de Madrid. Fonts policials asseguren, a més, que aquests agents no han estat mobilitzats per a cap servei durant la seva estada a Catalunya. La segona, perquè el Govern en cap moment va fer el gest de demanar ajuda i, quan se l’hi va oferir, un cop els agents havien creuat l’Ebre, la va rebutjar de ple.

Allotjament i manutenció

Sense que la direcció general de la Policia es pronunciï sobre la qüestió, l’ARA ha pogut establir un càlcul a la baixa de quant ha costat a les arques públiques desplaçar 240 policies per no fer més que estar allotjats en dos hotels de Calella durant dues, cinc o sis nits, depenent del grup de la UIP a què pertanyien. La suma total per les dietes d’allotjament i manutenció ascendeix a 73.146,48 euros. Un grup de la unitat d’intervenció policial té 50 membres, però poques vegades estan en actiu més de 40 agents. Cada policia rep per un dia complet de menjar i llit una dieta de 77,13 euros. Dels 40 agents, 36 serien policies, tres, subinspectors, i un, inspector al comandament. Els quatre últims cobren 103,37 euros al dia pels mateixos conceptes. El dimecres 28 de maig van sortir un grup de la Prefectura Superior de Madrid, un altre de València i un altre dels serveis centrals, l’UCI. A un grup amb seu a Valladolid que tornava de la frontera amb França se li va ordenar tornar a l’altura de Saragossa i es va sumar a l’expedició. Completen el quadre dos grups enviats des de Saragossa.

Quin és el veritable motiu, aleshores, de l’enviament a Catalunya de la força de xoc de la Policia Nacional? Fonts policials no oficials apunten, un cop més, al director adjunt operatiu, Eugenio Pino, el mateix que va enviar dos comissaris de la seva confiança a convèncer els fiscals que escorcollessin la seu de CDC en plena campanya de les eleccions autonòmiques. Segons les mateixes fonts, també és el comandament que s’amaga darrere de la filtració dels esborranys de la UDEF en què s’atribuïen nombroses corrupteles a les famílies Mas i Pujol, unes acusacions que mai van arribar a ser judicialitzades.

stats