La Lluna i quatre planetes seran plenament visibles a ull nu divendres de bon matí

Primer es veuran conjuntament Júpiter, Mart i la Lluna, i més tard s'hi afegiran Saturn i Mercuri

Els núvols d'aquest dijous a primera hora, freqüents sobretot a la meitat est del país i en sectors del Litoral, han dificultat poder visualitzar la Lluna minvant acompanyada de Júpiter i Mart a tocar, i més tard –poc abans que comencés a clarejar– també Saturn i Mercuri. No obstant això, alguns observadors ja els han pogut immortalitzar.

La matinada de divendres 12 de gener tindrem una nova oportunitat per gaudir de l'astronomia. La previsió meteorològica anuncia que el cel es mostrarà serè, o poc ennuvolat, a bona part de Catalunya, i que només hi haurà boira o núvols baixos en alguns sectors de l'interior.

L'espectacle començarà molt d'hora, a quarts de quatre ja trauran el nas Mart i després Júpiter per l'horitzó del sud-est, i poc després de les quatre serà la Lluna –en fase minvant– la que sortirà i ens ajudarà a localitzar els dos planetes.

Les àrees costaneres o les zones elevades seran els indrets més idonis per a l'observació planetària i de la Lluna en un primer moment, però a mesura que guanyin altura respecte de l'horitzó també es podran contemplar des d'altres zones on l'horitzó presenti més obstacles. Pels volts de les set del matí Mercuri i posteriorment Saturn, també s'afegiran a la corrua planetària, emergint des del sud-est.

De set a dos quarts de vuit del matí serà un bon moment per aixecar el cap i intentar identificar els planetes i la Lluna. El sol sortirà pels volts d'un quart de nou del matí.

Dissabte de matinada tindrem una nova oportunitat per a la visualització planetària, per bé que els mapes anuncien l'arribada de bandes de núvols prims a causa de l'aproximació d'un front.

Diumenge, en canvi, es preveu que el cel es mantingui força tapat a aquelles hores i que fins i tot s'escapin ruixats en alguns sectors del territori.

Més continguts de