La neu baixa fins als 300 metres en algunes comarques

Fins demà al matí encara hi haurà l'opció d'enfarinades fins als 500 metres

L'entrada d'aire fred està provocant nevades fins als 300 metres aquest dilluns, a tocar del mes d'abril. La cota és sobretot baixa en un grapat de comarques del sud i de Ponent com ara el Priorat o la Conca de Barberà, on s'ha vist nevar en pobles com Falset o l'Espluga de Francolí, i per sobre dels 700 metres la neu agafa amb força a la serra de Montsant.

En algunes comarques del nord, per contra, la cota ja s'enfila per sobre dels 1.000 metres. La neu pot continuar caient de forma intermitent en moltes comarques prelitorals i de les Terres de l'Ebre fins a cotes molt baixes encara durant la nit i matinada. El Meteocat té actiu un avís per neu que afecta diverses comarques del Pirineu, però també la Segarra, l'Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat, el Baix Camp i la Terra Alta.

L'entrada d'aire fred també ha provocat una caiguda en picat de la temperatura. Aquesta tarda la majoria de termòmetres marcaven entre 10 i 15 graus menys que 24 hores enrere. Les temperatures eren d'entre 5 i 10 graus, purament d'hivern.

Aquestes precipitacions no seran les úniques d'aquesta setmana. Demà, dimecres i dijous els núvols continuaran sent molt espessos i les pluges arribaran de forma més abundant que avui. La neu ja no caurà a cotes baixes, però en canvi demà les pluges podrien arribar a acumular fins a 100 l/m2 a les Terres de l'Ebre. De forma molt més intermitent la pluja també anirà caient en altres comarques de la costa i en molts sectors de la meitat sud de Catalunya.

De cara a dimecres i dijous la previsió és més incerta, però és possible que aquestes pluges destacables abracin més comarques, sobretot de la costa i del prelitoral centrals, comarques de Girona i punts del Pirineu i la Catalunya Central. És molt possible que alguns sectors dels Ports acumulin més de 200 l/m2 entre avui i dijous. La cota de neu en aquest moment ja no baixarà dels 1.500 metres.

Avui serà el dia més fred de la setmana, però els pròxims dies els núvols evitaran que el termòmetre pugi gaire. Aquesta setmana no hi haurà glaçades tan extenses com les de la setmana passada, però l'ambient tornarà a ser més de final d'hivern que no de primavera, sobretot al migdia.

Sembla que caldrà esperar a divendres perquè el cel torni a quedar destapat i les clarianes siguin les protagonistes. A mesura que avanci la setmana la sensació de final d'hivern anirà marxant, i a partir de divendres la temperatura tornarà a superar fàcilment els 15 graus i recuperarem la sensació de primavera.