Dimarts amb ruixats i tempestes localment intensos

De matinada un aiguat ha descarregat més de 60 l/m2 a Barcelona

Aquesta matinada s'ha gestat una potent tempesta a la costa central que ha descarregat molta aigua en poca estona a Barcelona i en diferents municipis de l'àrea metropolitana. L'aiguat ha començat poc després de les sis i ha anat acompanyat fins i tot de pedra en alguns punts de la ciutat, per exemple a l'Eixample. Fins a les nou del matí aquestes són algunes de les quantitats acumulades més destacables (en l/m2):

  • Barcelona (Nova Icària), 63
  • Barcelona (Raval), 58
  • Barcelona (Plaça de Sants), 51
  • Barcelona (Eixample), 46
  • Barcelona (Sants-Montjuïc), 42
  • Aeroport del Prat, 24
  • Viladecans, 22
  • L'Hospitalet de Llobregat, 18
  • Sant Boi de Llobregat, 15
  • Cerdanyola del Vallès, 16

Són dades del Meteocat, de la xarxa Meteoclimatic i de l'AEMET. Des del 19 d'octubre no plovia tant en un sol dia al centre de Barcelona, i des del 2014 fins ara només hi ha hagut tres aiguats amb acumulacions superiors a la d'aquest matí al centre de la ciutat.

El mapa de detecció de descàrregues elèctriques del Meteocat mostra com la tempesta ha descarregat sobretot al Barcelonès, i molt especialment al centre i a la banda Llobregat de la ciutat. A Sants l'aiguat ha arribat a caure amb una intensitat de més de 10 l/m2 per cada 5 min, és a dir, a un ritme que si s'hagués mantingut durant mitja hora hauria deixat 60 l/m2 en només mitja hora.

L'aiguat de Barcelona no serà l'únic d'avui. A partir de mig matí deixarà de ploure al voltant de la ciutat però els ruixats i tempestes començaran a formar-se en molts sectors del prelitoral, punts de la Catalunya Central i també al Prepirineu. És probable que es repeteixin alguns aiguats localment forts i acompanyats de calamarsa o pedra, sobretot a les comarques centrals. A la meitat est i al Pirineu aquest migdia l'ambient encara serà una mica menys càlid que ahir. A Ponent, per contra, la temperatura ja començarà a pujar respecte dels últims dies. Màximes al voltant dels 15 ºC en molts casos, ambient fred per ser un dia de maig.

Demà farà sol a tot arreu. A última hora el pas d'un front deixarà algunes precipitacions al vessant nord del Pirineu amb neu a partir dels 1.700 metres. Aquest dimecres l'ambient serà clarament més càlid que avui. Les màximes s'enfilaran entre 3 i 6 graus més que avui i molts termòmetres tornaran a arribar als 20 ºC al migdia.

Amb el pas dels dies aquesta nova massa d'aire s'anirà instal·lant, de manera que la segona part de la setmana estarà marcada per un ambient primaveral i força càlid, sense que s'arribi als valors gairebé estiuencs de fa alguns dies.

A partir de dijous els núvols tornaran a augmentar i el temps tornarà a ser més canviant. Tot i que no hi ha cap situació de pluges abundants a la vista, dissabte i diumenge és possible que els ruixats curts i sobtats tornin a afectar moltes comarques, especialment al Pirineu i el Prepirineu però també en menor mesura altres sectors de Catalunya. Caldrà seguir-ho.

Més continguts de