Un fort aiguat deixa gairebé 100 l/m2 a Montserrat en una altra tarda de tempestes fortes

La calor afluixarà a partir de diumenge però encara repuntarà la setmana que ve

Nova tarda de tempestes fortes i aiguats importants. Avui els ruixats han estat molt persistents en alguns indrets, cosa que ha provocat acumulacions de pluja molt abundants. L'aiguat més abundant és el que ha descarregat al voltant de Montserrat, on un llamp fins i tot ha provocat un petit incendi. Segons els Bombers, el foc ha estat apagat per la pluja. Una estació particular ha recollit 96 l/ m2 a Monistrol, a Montserrat se n'hi han acumulat 92, 55 dels quals en només una hora. L'aiguat ha fet baixar amb força els torrents de la zona, com s'ha pogut captar per exemple des de l'Aeri. El xàfec ha deixat molta aigua però ho ha fet de forma molt local, en un radi de ben pocs quilòmetres al voltant de Montserrat.

Una altra de les tempestes fortes de la tarda ha afectat la Selva i el Gironès, un aiguat que ha anat acompanyat de forts cops de vent i que ha deixat fins a 40 l/ m2 a Girona. La pluja ha fet córrer l'aigua pels carrers i ha desencadenat la caiguda d'un balcó de la Cort Reial, sense que hi hagi hagut ferits.

Entre les pluges més abundants fins a dos quarts de sis de la tarda destaquen (en l/ m2):

  • Monistrol de Montserrat, 96
  • Montserrat, 92
  • Sant Gregori, 42
  • Girona, 40
  • Vacarisses, 27
  • Anglès, 25
  • Rellinars, 25
  • Ulldecona, 25
  • La Sénia, 24
  • Sant Salvador de Guardiola, 14

Avui les temperatures més altes s'han registrat a les Terres de l'Ebre. Destaquen els 37 graus de Benissanet i els 36 de Tortosa. A Lleida i a Falset la màxima ha arribat fins als 34 graus, i a Vilafranca del Penedès fins als 33.

Fins al vespre continuaran les tempestes puntualment fortes. Els ruixats afectaran sobretot sectors del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà, però no són gens descartables a Osona, la Selva o el Gironès, fins i tot al Vallès i a la Catalunya Central. Tampoc és gens descartable algun ruixat intens en sectors més occidentals del Pirineu. Tempestes de poca estona però que poden descarregar fort. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta totes les comarques de Girona. En conjunt avui els núvols seran molt més escassos que ahir.

Pel que fa a temperatures, el pròxim canvi serà a la baixa. A les Terres de l'Ebre demà i dissabte la temperatura ja serà força més baixa que avui, i entre diumenge i dimarts aquest descens del termòmetre es farà extensiu a tot arreu. No hi haurà canvis bruscos, simplement la temperatura serà una mica més suportable que els últims set dies.

A llarg termini els grans models de previsió comencen a estar d'acord que la temperatura encara tornarà a repuntar la setmana que ve. Al voltant del dijous és molt possible que la calor torni a ser intensa, altre cop amb màximes per sobre dels 35 graus a Ponent i nits encara de molt mal dormir a la costa. Després d'això és possible un canvi més brusc a la baixa de la temperatura, però això no arribaria fins al voltant del dia 22, i encara és aviat per poder entreveure-ho amb gaire certesa.

Pel que fa a l'estat del cel, el cap de setmana començarà amb molt de sol, però demà al matí hi haurà intervals de núvols a les Terres de l'Ebre i a la Costa Daurada. A la tarda es repetiran les nuvolades i alguns ruixats en comarques de Girona i en altres indrets del Pirineu i Prepirineu, però no hi haurà tempestes fortes. Dissabte els ruixats seran encara més puntuals i centrats sobretot al Pirineu occidental. En general els dies vinents farà sol. Entre diumenge i dilluns pot haver-hi més estones de cel enterbolit i alguns ruixats més, però no s'entreveu cap situació de xàfecs extensos i destacables.

Avui el mar encara estarà força mogut. Trams de maror i banderes grogues que tornaran a aparèixer en un bon grapat de platges. L'inici del cap de setmana serà més tranquil pel que fa a la situació marítima i el vent.