Les tempestes i pedregades deixen més de 30 litres en algunes comarques

La setmana que ve començarà amb nits més xafogoses però a llarg termini podria tornar la fresca

Aquesta tarda s'han format diverses tempestes fortes que han descarregat fins i tot pedra en alguns casos. Els xàfecs han començat en punts del Pirineu Oriental però ràpidament han avançat cap a la Catalunya Central i fins i tot sectors de la costa. Hi ha constància de pedregades en pobles com Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa o a Santa Maria d'Oló, al Moianès. Aquesta mateixa tempesta que s'ha gestat al voltant de Moià ha deixat també calamarsa o pedra petita en punts del Vallès i del Maresme. Les tempestes avancen de l'interior cap a mar. Aquestes són algunes de les pluges més abundants que han caigut fins a dos quarts de set de la tarda (en l/m²):

  • Sant Feliu de Pallerols, 39
  • Vic, 34
  • Gurb, 32
  • Moià, 27
  • Manlleu, 25
  • Gisclareny, 18
  • Manresa, 17
  • Caldes de Montbui, 13

El vídeo de la segona piulada és de Sant Feliu de Pallerols.

Fins al vespre els xàfecs continuaran afectant molts punts de la Catalunya Central i moltes comarques prelitorals i costaneres de Girona i de Barcelona. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta des del Ripollès fins al Vallès Occidental i des del Solsonès fins a la Selva.

Demà predominarà el sol i els ruixats de tarda minvaran clarament. El dia podria ser mig ennuvolat en moltes comarques de Girona, al Pirineu i al Prepirineu, però en aquest cas la pluja de tarda no anirà més enllà de comarques com el Ripollès, la Garrotxa, la Cerdanya o el nord del Berguedà. Després de la pujada d'avui el termòmetre tornarà a recular un parell de graus. El cap de setmana es mantindrà la calor moderada dels últims dies.

Diumenge començarà amb sol. A la tarda el cel quedarà una mica més enterbolit, però només descarregaran xàfecs puntuals al Pirineu Occidental o als Ports. La setmana que ve començarà amb un temps més canviant i insegur. Dilluns els xàfecs dispersos podrien afectar moltes comarques centrals i de la meitat oest de Catalunya. En general la primera part de la setmana hi haurà moltes més estones de cel mig ennuvolat i el temps serà mes insegur. Dimarts o dimecres també s'entreveuen ruixats extensos al Pirineu i més puntuals en altres comarques.

El temps a part de dimecres encara és molt incert, però hi ha indicadors que fan pensar que les opcions que continuï el temps de sol i sense canvis són poques. El més probable és que entrem en una fase de més variabilitat i que, poc o molt, els ruixats vagin apareixent en moltes comarques.

Pel que fa a temperatura a llarg termini, els mapes tampoc són clars. La primera part de la setmana que ve entrarà aire més càlid, al migdia l'augment dels núvols frenarà el termòmetre, però les nits seran de més mal dormir, sobretot a prop de mar. No és gens descartable que a partir de dijous que ve entrem en una fase de temperatures baixes per a l'època, però caldrà esperar noves actualitzacions dels mapes del temps per poder-ho veure més clar.