Múltiples pedregades en una tarda de paisatges blancs

Demà encara es repetiran els ruixats sobtats a partir del migdia

La primavera s'està manifestant amb tota la se va plenitud aquest dimarts, un dia que ha tingut tots els tipus de temps. Aquesta tarda les tempestes descarreguen amb molta força en diferents indrets, i van acompanyades de calamarsa i pedra en molts casos.

Poques vegades ha caigut pedra en tants en indrets en una sola tarda, i en alguns casos fins i tot hi ha pedregat dues vegades. Els aiguats més forts de la tarda han afectat comarques com el Ripollès, Osona, el Bages, i sobretot el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, on les pedregades han deixat paisatges totalment blancs en alguns casos. Ha passat, per exemple, a Ripoll; també a Malla, on la C-17 ha quedat ben blanca, i posteriorment també en indrets com Rubí, Castellbisbal i Molins de Rei, on hi ha hagut dues pedregades diferents en ben poca estona.

Una estació de la xarxa Meteoclimatic ha arribat a registrar 47 l/m2 a la zona de Can Solà, a Rubí, una dada que podria ser bona vist com s'han estancat en alguns moments les tempestes. D'entre les pluges més abundants d'avui fins a les 6 de la tarda destaquem (en l/m2):

  • Sant Quirze del Vallès, 30
  • Tona, 30
  • Viladecavalls, 28
  • Puig Sesolles (Montseny), 28
  • Seva, 21
  • Terrassa, 20
  • Malgrat de Mar, 19
  • Les Planes d'Hostoles, 18
  • Sant Andreu de la Barca, 16
  • Sant Pau de Segúries, 15

De matinada alguns ruixats ja havien anat acompanyats de pedra bastant grossa en alguns punts de la Garrotxa i de l'Empordà.

Fins al vespre continuaran les tempestes localment fortes, tant al Pirineu com en moltes comarques de Girona i de Barcelona.

Demà encara no ens desfarem de la inestabilitat, tot i que els ruixats seran menys forts que avui. Al matí farà sol, però entre el migdia i la tarda tornaran a descarregar xàfecs sobtats en moltes comarques prelitorals i de la Catalunya Central.

L'escenari més probable de cara a la segona part de la setmana és un temps cada cop amb menys ruixats. Dijous a la tarda encara s'escaparan xàfecs més puntuals al voltant de les Guilleries o del Montseny, però arribarem al cap de setmana amb un temps més tranquil. Alguns models apunten cap a una nova tongada de ruixats de cara a la nit de dissabte a diumenge, però aquesta no és la situació més probable amb els mapes d'avui. Caldrà seguir-ho.

Pel que fa a la temperatura, els dies vinents no hi haurà grans canvis. El termòmetre farà lleugeres pujades i baixades durant la setmana, però, en general, seguirem amb màximes per sota dels 20 ºC i temperatures no especialment baixes a primera hora. Valors normals o una mica per sota del que tocaria per a l'època. Segurament la Setmana Santa començarà amb temperatures similars o una mica més baixes, però a llarg termini a hores d'ara és més probable que comenci a arribar la calor durant la segona part de la Setmana Santa que no pas que es mantingui l'ambient molt fresc.