Metzineres: un racó de suport a les dones que consumeixen droga

L’espai vol ajudar a combatre les "múltiples situacions de vulnerabilitat" que pateixen les drogodependents

Joana Garreta Passola
3 min
La Concepción Flores i la Luana parlant a Metzineres

BarcelonaDes de l’entrada es veu un espai de cuina, una taula i, al fons, s’intueixen lliteres i una porta que condueix al pati. Un cop dins, però, l’Aura Roig, fundadora i directora de Metzineres, no destaca res de tot això. En canvi, assenyala una paret negra que queda mig camuflada darrere la porta oberta i explica que és un espai molt important: es tracta d’una pissarra que fan servir per compartir experiències i trucs. No només sobre el consum, sinó també sobre la vida, l’autodefensa, sobre experiències al carrer... L’experiència viscuda, les vivències personals i l’ajuda mútua són dels trets diferencials de Metzineres, que està al barri del Raval de Barcelona.

Metzineres és un “espai de suport i de solidaritat” entre dones i persones no binàries “que sobreviuen a múltiples situacions de vulnerabilitat i violència travessades per la guerra contra les drogues”, explica Roig. Es fa una feina de “cures” i d’"acompanyament”, resumeix Paula Pasaro, una de les infermeres de l’equip. Afegeix, també, que és un “espai per compartir, de sororitat i per sentir-se a gust”.

“A Metzineres ens ajuden, cobreixen les nostres necessitats bàsiques”, relata la Luana. Ella és la primera dona trans que va assistir a Metzineres. Explica que va ser consumidora de cocaïna durant molts anys, però ja en fa vuit que ho va deixar. Així i tot, segueix trobant un espai de recer a Metzineres.

Seguint amb la visita, ara sí, Roig ensenya l’espai de cuina, a l’altra banda una zona amb algun ordinador. Més endavant hi ha banys i dutxes. Al costat hi ha un raconet amb una petita taula i un ordinador. És el despatx per a les treballadores i no hi cap res més que la taula; per no tenir, no té ni portes. Roig explica que és tan petit perquè el més important és que hi hagi espai per a les persones que acudeixen a Metzineres, l’equip que hi treballa queda en segon pla.

Al fons hi ha un espai de descans amb unes lliteres i un lloc per guardar-hi les pertinences. Aquesta zona de descans és vital per l’espai. Moltes de les persones que accedeixen a Metzineres estan dormint al carrer, així que tenir un espai per guardar les seves coses i un espai on poder estirar-se una estona és primordial. “Metzineres era on podia descansar”, explica la Concepción Flores. Ella va conèixer Metzineres fa dos anys a través d’una amiga seva que vivia al carrer com ella. Flores havia consumit crac, però ja fa un any que ho ha deixat i explica, agraïda, que Metzineres hi va contribuir.

Al costat de les lliteres hi ha una porta que condueix al pati, amb una zona per fer la bugada i un espai per reunir-se. Oposada a les lliteres hi ha el que coneixen com la "infermeria", l'espai on es pot consumir droga. Aquest és un punt clau per intentar garantir la política de reducció de danys que Metzineres adopta. Entre les que tenen un consum actiu, Pasaro explica que la majoria fan un ús de les drogues que “no consideren problemàtic”. És per això que Metzineres els ofereix un “espai segur on consumir” i intenta garantir que se sentin segures “abans, durant i després”, i que el consum sigui “higiènic”. El col·lectiu es defineix a xarxes com “dones i persones de gènere no binari que usen drogues sobrevivint a violències”, és a dir, les drogues són una part més, però en cap cas no són el focus. El seu objectiu és “pal·liar altres violències”, així com “acompanyar en el trauma i l’estigma”.

Metzineres acompanya unes 300 persones, unes 30 diferents cada dia, i ho fa des de diverses perspectives. Flores explica que “Metzineres és un lloc que acull les dones i les ajuda en tot”. I això es reflecteix, també, en l’equip divers que tenen, que inclou persones de molts àmbits: des d’infermeria fins a treball social, passant per l'advocacia. A més, s’incorporen a l’equip les Dones Impulsores de Reducció de Danys o DIRD, que després de ser usuàries de Metzineres s’acaben incorporant a l’equip per aportar coneixement experiencial i reivindicar un cop més el valor de l'experiència viscuda.

stats