Societat 07/09/2015

Mig miler de persones es concentren a Balaguer contra l'augment de classes de castellà en una escola

Els pares de l'escola Gaspar de Portolà decidiran dimecres les mesures de protesta contra la decisió judicial

Enric Revuelta
2 min
Imatge de la manifestació davant l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer / ACN

BalaguerMés de mig miler de persones s'ha concentrat aquest dilluns a la tarda al davant de l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer per protestar contra la decisió del TSJC d'augmentar el nombre d'hores de castellà. La decisió afecta una cinquantena d'alumnes de les classes de P5 i segon de primària, que és on hi ha els fills de la família que ha demanat incrementar les hores de castellà. El president de l'AMPA del centre, Francesc Escolà, ha dit que els pares consideren "injusta" la decisió judicial, ja que els alumnes afectats l'hauran ''d'arrossegar'' fins que vagin a l'institut. La concentració ha comptat amb el suport de les AMPA de tots els centres educatius de la ciutat.

Els pares no decidiran fins dimecres quines mesures de protesta prenen contra l’augment de classes en castellà. Després de reunir-se avui al vespre en assemblea poc després de la concentració, han decidit ajornar la decisió a l’espera de la reunió que mantindrà el dimecres a la tarda el director de l’escola amb els pares dels alumnes afectats. Una de les mesures que es debatran és la d’arribar cinc minuts tard a l’escola tot i que queda pràcticament descartada l’opció de no portar els alumnes a l’escola “per no perjudicar els nens”, segons va explicar el president de l’AMPA de l’escola, Francesc Escolà.

Abans de l’assemblea, mig miler de persones s'han concentrat davant l’escola per mostrar el seu rebuig contra la interlocutòria emesa pel Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga al centre a fer el 25% de les hores lectives en castellà. La sentència, emesa després de la petició d’una família amb dos fills matriculats al centre, afectarà a tots els alumnes de P-5 i segon de Primària que comparteixen aula amb els nens de la família.

Si bé el centre no ha decidit com aplicarà la sentència en el cas dels alumnes de P-5, els de segon de Primària hauran de cursar les matemàtiques en castellà a partir del proper dia 14. “Haurem d’acatar la sentència però hi ha el risc que altres famílies de la ciutat o de pobles dels voltants que també demanin escolaritzar els seus fills en castellà”, ha dit Escolà. Paral·lelament a l’acte, avui s'ha sabut que tres famílies de Tarragona van demanar escolaritzar els seus fills en castellà tot i que des del departament d’Ensenyament han dit que la petició probablement es denegarà perquè no són alumnes de nou ingrés.

stats