Societat 03/03/2020

Els joves migrats mantindran la tancada a la UdG fins que es resolguin les seves demandes

Denuncien traves per demanar els papers i una persecució constant per part dels Mossos d'Esquadra

Ara
2 min
Els joves migrats que s'han tancat a la UdG denuncien les traves administratives per aconseguir els papers

GironaUna vintena de joves migrats han decidit tancar-se a la Facultat d'Educació de la Universitat de Girona (UdG) fins que la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament de Girona posin fi a la "greu emergència" que pateixen perquè quan fan 18 anys els deixen "totalment desprotegits" i "malvivint al carrer". Per això mantindran la protesta fins que les administracions donin resposta a les seves demandes, centrades especialment en dos punts: eliminar les traves per aconseguir els permisos laborals i aturar la constant "persecució policial" que asseguren que pateixen per part dels Mossos d'Esquadra. El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha negat les "greus acusacions" que apunten a maltractament i racisme institucionals en centres d'acollida i s'ha compromès a analitzar "cas per cas" la situació dels joves que han iniciat la tancada.

La protesta va començar aquest dilluns al vespre, després que la setmana passada una vintena de persones es tanqués a la Delegació de la Generalitat a Girona per protestar contra el tracte d'un centre de menors a Sant Gregori (Gironès). Segons van exposar en un comunicat, han iniciat la tancada a la Facultat d'Educació per denunciar que s'estan vulnerant els seus drets perquè, quan arriben a la majoria d'edat, se'ls retiren els recursos que necessiten per viure de manera autònoma "obligant-los a malviure al carrer, sense cap tipus de suport educatiu ni econòmic".

"Sense permís per poder treballar, sense possibilitat d'accedir a un habitatge, sense opcions formatives i sotmesos a una important discriminació i estigma racista", subratllen en el comunicat. A més, recorden que a Catalunya "hi ha més de 4.000 joves migrats sense referents, dels quals uns 40 a la ciutat de Girona en situació de carrer".

Segons la conselleria, representants territorials i de la DGAIA estan "en contacte" amb els organitzadors de la tancada per "visitar-los aviat" amb l'objectiu de "buscar una solució" per a aquests joves, però rebutgen les acusacions que apunten que els deixen "sistemàticament al carrer": "Són del tot infundades", afirmen.

stats