EDUCACIÓ
Societat 23/09/2014

Un milió de nadons Erasmus

Un estudi calcula el nombre de fills que han tingut des del 1987 les parelles sorgides gràcies a la beca

Laia Forès
3 min

Brussel·lesEl Xavier, el jove francès protagonista del film Una casa de bojos, es passava el dia lligant durant la seva estada a Barcelona amb una beca Erasmus. És vox populi que quan es té una beca d’intercanvi universitari se sol lligar molt. O com a mínim s’intenta. Per a molts joves és la primera vegada que viuen fora de casa dels pares i, a banda de ser una experiència educativa i vital molt important, els mesos que passen en una universitat estrangera serveixen per conèixer molta gent. Ara Brussel·les ha posat xifres a una part d’aquesta realitat: un 27% dels joves que van obtenir una beca Erasmus van trobar parella estable durant la seva estada en una universitat estrangera.

Segons un estudi que va presentar ahir la Comissió Europea, des del 1987 -any en què va començar el programa d’intercanvi- han nascut a Europa prop d’un milió de nens i nenes de parelles que es van conèixer durant la beca. Són els nadons de la generació Erasmus, molts nascuts d’una mare i un pare de diferent nacionalitat. De fet, l’estudi revela que un 33% dels exestudiants Erasmus comparteixen la vida amb una persona d’un altre país, una xifra molt superior al 13% de joves que no han estudiat fora i tenen parella d’un país diferent del seu.

Menys atur entre els Erasmus

Deixant de banda les conseqüències demogràfiques de l’amor, una altra conclusió destacada de l’estudi és que els joves que han tingut una beca Erasmus tenen més possibilitats de trobar feina un cop acaben els estudis universitaris. La Comissió Europea assegura que la probabilitat d’estar a l’atur cinc anys després de fer l’Erasmus es redueix en un 23% en el cas dels europeus que van passar uns mesos en una universitat estrangera. En el cas dels joves que han fet un stage professional en un altre país en el marc del programa Erasmus, a un de cada tres l’empresa els han ofert un contracte laboral després del període de pràctiques.

El domini d’una altra llengua i el fet d’haver viscut en un entorn internacional enriqueixen el currículum i juguen a favor dels Erasmus a l’hora de buscar la primera feina. Els empresaris també valoren positivament les aptituds que adquireixen els joves a través de l’Erasmus, com la tolerància, la confiança en un mateix, la curiositat i la capacitat de resoldre problemes. El 64% dels empresaris consideren “molt important” l’experiència internacional que obtenen els participants gràcies a la beca. A més a més, nou de cada deu ex-Erasmus declaren que la beca els va aportar altres competències, com la capacitat de treballar amb persones d’altres cultures o la capacitat d’adaptació.

“El missatge és clar: si estudies o et formes a l’estranger, tens més possibilitats de millorar les opcions de trobar una feina”, va dir ahir la comissària europea d’Educació, Androulla Vassiliou. “Aquestes conclusions són d’una importància primordial en un context en què l’atur dels joves té un nivell inacceptable a la Unió Europea”, va afegir.

Més mobilitat

Les xifres que recull l’informe revelen que les persones que han estat d’Erasmus tenen menys por de les fronteres i estan més obertes a buscar feina en un altre país. Quatre de cada deu joves que van obtenir la beca s’han instal·lat a l’estranger després d’haver acabat els estudis universitaris. Les dades reforcen la idea que el programa Erasmus serveix per fomentar la mobilitat laboral dels joves europeus. El programa també fomenta l’esperit emprenedor dels joves: segons l’estudi de la Comissió Europea, un de cada deu joves que tornen al seu país ho fa per crear un negoci propi.

Entre el 2014 i el 2020, quatre milions d’europeus es beneficiaran d’una beca Erasmus. Les universitats de l’Estat són el destí més popular entre els estudiants europeus i Espanya també és l’estat membre que més alumnes envia a fora. Tot i això, el govern espanyol ha revisat a la baixa la quantitat de la beca.

stats