Societat 25/06/2021

Un matrimoni unia narcos de la Mina i la Zona Franca

Els Mossos donen per desarticulats dos clans familiars després de tres operatius en l’últim any

3 min
Les armes de foc que els agents van localitzar en l’últim operatiu.

BarcelonaDe Los Manolos a Los Mulatos. El fil que els Mossos d’Esquadra van començar a estirar fa més d’un any contra el clan familiar que controlava el narcotràfic a la Mina, a Sant Adrià de Besòs, ha acabat mesos després amb un segon clan. “No es va fer la investigació a Los Manolos pensant en arribar a Los Mulatos, però hi havia possibilitats”, admet el cap de l’àrea central d’investigació de patrimoni dels Mossos, el sotsinspector Jonatan Herrera. De l’operatiu de l’estiu passat dirigit a Los Manolos en va derivar una segona investigació entre la Mina i també la Zona Franca, a Barcelona, que implicava Los Mulatos, el clan principal de la família Jodorovich. El cop definitiu va ser fa una setmana, quan els Mossos van fer un tercer operatiu ja centrat en Los Mulatos.

Entre les tres actuacions de l’últim any la policia ha detingut 77 persones, 30 de les quals han entrat a la presó. Els agents han fet 90 escorcolls en què han sumat més d’un milió d’euros en efectiu, 17 armes de foc –tres de guerra– i droga –cocaïna, haixix i marihuana– valorada en 250.000 euros. Tot i que els dos clans tenien “una gènesi familiar compartida”, estaven units per un matrimoni format per un membre de cada família. “Com que uns estaven més a la part nord de Barcelona i els altres al sud, no s’enfrontaven”, explica Herrera. Això “afavoria” que es coordinessin per al tràfic de drogues. El sotsinspector dels Mossos diu que són dos clans autòctons, “de caràcter successori”, que batallaven per dominar el seu territori: la Mina i la Zona Franca.

Tres tirotejos de l’any passat a la zona del Besòs s’atribueixen a Los Manolos per intimidar els rivals i a Los Mulatos els vinculen a un assalt de revenja amb armes que va deixar ferits després que els robessin en una plantació de marihuana. “Cada cop s’armen més”, avisa Herrera. En l’últim operatiu van trobar 10 armes de foc, entre les quals dos subfusells de guerra tipus AK-47 –Kalàixnikov– amb més de 500 bales. S’ha inclòs el delicte de tràfic d’armes perquè els Mossos han vist que també es dedicaven a vendre-les.

Un fugat de la policia

Els dos clans tenien una estructura piramidal. La família de sang “ordenava les accions i rebia l’obediència de les escales inferiors”, assegura Herrera. Fa una setmana els Mossos havien de detenir el líder de Los Mulatos, el cap de la família Jodorovich, però l’home, com va avançar La Vanguardia, es va fugar i encara no l’han localitzat. A sota hi havia els col·laboradors directes, joves de la família o delinqüents amb antecedents sense relació familiar, que feien la compravenda de drogues i armes. La piràmide es completava amb altres col·laboradors, que feien vigilància i tenien cura de les plantacions.

Entre les tres actuacions han sumat més d’un milió d’euros en efectiu.

Tot i que el negoci es focalitzava en la cocaïna, Los Mulatos cultivaven marihuana a Cornellà de Llobregat i al Montseny: “Diversificaven per reduir el risc”, diu Herrera. Part dels milers d’euros que guanyaven els posaven en empreses gestionades per testaferros –persones de confiança– que van comprar tres habitatges valorats en 800.000 euros que el clan utilitzava.

stats