Mobilitat
Societat Mobilitat 26/10/2022

Expulsen 22 nens d'un tren a Palència per "comportament incívic", segons Renfe

Les famílies i l'escola critiquen la reacció "desmesurada" de l'interventor i recorden que es tracta de menors

ARA
2 min
Un tren Talgo de Renfe / TALGO

BarcelonaRenfe investigarà per què un interventor d'un tren que feia el trajecte entre Barcelona i Lleó va expulsar 22 nens de 10 i 11 anys i dos mestres catalans a Palència. Segons consta al document de la incidència redactat per Renfe, la decisió d'expulsar-los es va prendre perquè els nens "causaven molèsties i incomodaven la resta de passatgers" amb el seu "comportament incívic", i van fer "cas omís a les reiterades advertències i avisos" del personal del tren, a banda que no portaven mascareta. En canvi, les famílies dels menors asseguren que els revisors van avisar "una vegada" el grup i que, un cop van arribar a l'estació de Palència, van veure que els esperava la policia per fer-los fora.

La companyia ha defensat que l'interventor té potestat per fer fora els passatgers que molestin els altres ocupants, però ha deixat clar que fer fora d'un tren menors és una decisió "absolutament excepcional", fins al punt que és la primera vegada que en un tren de Renfe es pren una mesura d'aquestes característiques. És per això que l'empresa ha obert una investigació interna per aclarir els fets. 

El grup, de l'Escola de Vilademàger de la Llacuna (Anoia), se n'anava de colònies d'anglès després d'haver guanyat un dels programes dels fons Next Generation, però a l'altura de Palència els van fer baixar del tren. "És molt greu que un interventor decideixi expulsar i deixar desprotegits menors de 10 i 11 anys sense donar cap solució", s'ha queixat una de les mares a Twitter.

Segons ha explicat a Efe la delegació de Renfe a Castella i Lleó, els nens van ser acompanyats i custodiats en tot moment per la policia i el personal de Renfe i van ser traslladats de Palència a Lleó amb un autobús habilitat per Renfe, en el qual va viatjar fins i tot el subdelegat del govern espanyol a Palència, Ángel Miguel.

Les famílies denunciaran Renfe

Les famílies s'estan organitzant per presentar una denúncia a Renfe. "Què hauria passat si en aquelles dues hores que van estar abandonats a Palència arriba a passar alguna cosa a un fill o filla nostres? Quins treballadors té Renfe que s'atreveixen contra nens de 10 anys?", ha opinat una de les famílies a Twitter. I ha afegit: "Quin delicte van cometre a banda de, després de les hores que portaven dintre el tren, abaixar-se la mascareta o estar una mica moguts? Que són nens!"

Des de l'escola es mostren sorpresos pel que ha passat. "Ens sorprèn l'actitud desmesurada de la decisió del supervisor de fer-los baixar, perquè coneixem els nostres alumnes. Què han fet perquè els expulsin d'un tren?", ha dit Alba Saumell, directora de l'escola, en declaracions a TV3.

stats