Seguretat
Societat Mobilitat 07/09/2022

Tots els autobusos de TMB tindran càmeres de seguretat el 2023

La companyia instal·larà 4.500 aparells a tota la flota per dissuadir els delinqüents o alertar d'emergències

Joan Cebrián
2 min
Centre de Control de Bus del CON de Triangle.

BarcelonaPer dissuadir robatoris i agressions, però també per tenir la seqüència d'una caiguda accidental o una discussió amb el conductor en cas que ho demani la policia o els jutges. Amb aquest objectiu Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) aposta per la videovigilància també als autobusos, per oferir a l'usuari més sensació de seguretat. Preveu instal·lar d'aquí a l'any vinent almenys dues càmeres a cada vehicle, fins a cobrir tota la flota amb 4.500 aparells. Fa mesos que la companyia prova el model en un pla pilot amb 170 càmeres, que aquest dimecres ha presentat la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Laia Bonet. Ha defensat que les càmeres convertiran els autobusos en "un espai més segur" i tindran un efecte dissuasiu.

El nou sistema de seguretat permet enregistrar permanentment tot el que passa a l'interior del vehicle mentre estigui en servei i enviar les imatges al centre de control de seguretat de TMB, que les conservarà un màxim de trenta dies si no hi ha un requeriment judicial o policial, en compliment del període màxim que fixa la llei de protecció de dades. Per contra, si s'està investigant un delicte o un conflicte, sí que se cediran les gravacions.

Als autobusos hi haurà entre dues i set càmeres per no deixar cap zona desprotegida. El responsable de sistemes d'operacions de bus de TMB, Diego Domínguez, ha explicat que la qualitat dels dispositius permet obtenir imatges de màxima qualitat per tenir una bona identificació dels infractors i fer zoom. L'objectiu és que les imatges facilitin la resolució de conflictes o delictes i per això només es lliuraran si hi ha autorització legal, no per a ús informatiu. En aquest sentit, Bonet ha assegurat que "el moment sensible és el de l'ús, no el de la gravació", i també ha avançat que el sistema de videovigilància no tindrà reconeixement facial en un futur, en coherència amb el fet que Barcelona presideix el fòrum de ciutats intel·ligents Eurocities que en reclama la prohibició a les institucions europees.

Botó del pànic per al conductor

Els vehicles també tindran un botó d'alarma a l'abast del conductor, que d'aquesta manera podrà avisar la central de control si hi ha algun incident al vehicle. Així, directament s'activaran els cossos policials si s'està produint un delicte o els d'emergències, en cas d'accident.

La regidora de Mobilitat considera que aquest sistema de videovigilància és una millora important de seguretat als busos i l'ha emmarcat en el pla contra la violència sexista i LGTBI-fòbica. Fins ara l'ús de càmeres de seguretat se centrava principalment en la xarxa de metro, que en té 8.484: 5.576 a les estacions i 2.908 als vagons. L'objectiu de TMB és aconseguir que el 2025 tots els combois tinguin càmeres.

stats