Societat 03/11/2014

Es treu la vida la jove dels EUA amb un tumor que va planejar el suïcidi assistit

Segons la revista 'People', Brittany Maynard va optar per l'eutanàsia aquest dissabte a Portland, després de publicar un missatge de comiat a Facebook

Efe
2 min

WashingtonBrittany Maynard, la jove de 29 anys malalta de càncer terminal que va commocionar els EUA en anunciar el seu suïcidi assistit per a l'1 de novembre, ha mort, segons ha informat aquest diumenge l'organització no governamental Compassion & Choices. "Amb tristesa anunciem la mort d'una dona estimada i meravellosa, Brittany Maynard. Va morir en pau al seu llit envoltada de la seva família i éssers estimats", ha afirmat en un comunicat l'organització, que es dedica a assessorar malalts terminals que desitgen una mort digna.

Compassion & Choices no va precisar la data de la mort de la jove, que havia anunciat el seu suïcidi assistit per a l'1 de novembre, si bé dijous passat va assenyalar que havia posposat la seva decisió per gaudir més temps amb els seus éssers estimats. Segons la revista 'People', la noia va acabar amb la seva vida aquest dissabte a casa seva, a Portland, a l'estat d'Oregon (EUA), després de publicar un missatge de comiat a la xarxa social Facebook.

"Adéu a tots els meus estimats amics i la família que estimo. Avui és el dia que he triat per morir amb dignitat davant la meva malaltia terminal, aquest càncer cerebral terrible que m'ha pres tant, però que m'hauria pres molt més", va escriure Maynard. "El món –va afegir– és un lloc bonic, viatjar ha estat el meu gran mestre, els meus amics i companys han estat els meus grans benefactors. Fins i tot tinc un grup de suport al voltant del llit, ara, mentre escric... Adéu, món. Escampeu la bona energia".

El cas de Maynard ha tingut una gran repercussió mediàtica als Estats Units i ha reobert el debat sobre l'eutanàsia al país, que és legal a només cinc estats –Oregon, l'estat de Washington, Montana, Nou Mèxic i Vermont–, de manera que la jove, resident d'Oakland (Califòrnia), es va traslladar amb la seva família al veí estat d'Oregon, on sí que es permet aquesta pràctica. A més, Maynard va crear el Fons Brittany Maynard, a la web del qual va penjar dijous passat un vídeo amb l'objectiu de promoure el "dret a una mort digna" a tot el país.

Al gener, poc més d'un any després de casar-se, Maynard va anar al metge a causa d'uns mals de cap molt forts que patia i li va ser diagnosticat un greu tumor cerebral. El càncer va avançar ràpidament i els especialistes van informar a la jove que només li quedaven uns mesos de vida, alhora que li van explicar el desenvolupament previst de la malaltia, que li causaria un gran i prolongat dolor abans d'acabar amb la seva vida. Davant aquesta situació, la jove va decidir traslladar-se amb la seva família a Oregon, on la llei de l'estat permetia que els metges li donessin un fàrmac que acabaria amb la seva vida sense causar-li dolor, si ella decidia ingerir-lo.

stats