DENÚNCIES JUDICIALS
Societat 25/01/2013

Mor sor María, la monja imputada pels casos de 'nens robats'

La monja imputada per dos casos de suposats nens robats a Madrid, sor María, va morir dimarts als 87 anys. Les associacions demanen celeritat en les investigacions per trobar els culpables vius.

Laura Díaz-roig
2 min
Sor María, de 87 anys, estava acusada de dos presumptes robatoris de nadons els anys 1981 i 1982 a la Clínica de Santa Cristina de Madrid.

BARCELONALa mort, aquest dimarts, de sor María -la monja imputada en dos casos de suposats nens robats - dificulta encara més el camí de les nombroses famílies que lluiten per esbrinar la veritat d'aquests presumptes delictes. La religiosa, de 87 anys, estava "molt malalta" i ja havia al·legat "motius de salut" per no comparèixer davant el jutge el 18 de gener. La seva mort suposarà l'arxiu provisional dels dos casos de què se la considerava responsable, ja que ella era l'única imputada, segons va explicar ahir el fiscal superior de Madrid, Manuel Moix.

Sor María va declarar com a imputada el 12 d'abril de l'any passat després que una dona, María Luisa Torres, l'acusés d'haver-li robat la filla l'any 1982 a la Clínica de Santa Cristina, "per adúltera", ja que el pare no era el seu marit. Torres va presentar la denúncia a la fiscalia, que la va traslladar al jutjat i va ser admesa a tràmit al març. La dona es va retrobar amb la seva filla el 2011, després de confirmar-se'n la relació biològica a través d'unes proves d'ADN, però sor María no va voler declarar i, en una carta posterior, va negar les acusacions i li va assegurar que li "repugnava" separar un nadó de la seva mare.

Una altra mare, Purificación Betegón, també la va denunciar per la presumpta desaparició de dues bessones a la mateixa clínica l'any 1981. Diversos metges van confirmar en les seves declaracions que la monja era l'única responsable de les adopcions i que tenia un poder omnímode per entrar i sortir de la zona de nius i incubadores.

Culpables d'avançada edat

La màxima preocupació de les associacions d'afectats és, ara, accelerar les investigacions perquè no torni a passar amb altres implicats. El president d'Anadir, Antonio Barroso, va recordar ahir que els culpables són d'avançada edat i va demanar més velocitat perquè els responsables no s'emportin "els secrets a la tomba", tal com ha passat amb sor María. "Aquesta senyora ha mort, però no ho podia fer tot ella sola. Això no s'ho creu ningú", va dir la presidenta de SOS Bebés Robados Madrid, Mari Cruz Rodrigo.

El fiscal superior de Madrid va recordar, però, que de moment "no hi ha prou proves que acreditin les denúncies interposades", més enllà del relat d'algunes persones. A partir dels deu anys, les restes dels nadons passaven a ser enterrades en fosses comunes, la qual cosa impedeix buscar el rastre per fer proves d'ADN. De fet, el cas de sor María era l'únic a Madrid en què existien dubtes raonables, i per això estava imputada. El fiscal va reiterar que, segons les dades de què disposa la fiscalia, no hi ha "cap trama" perquè hi ha casos en tot l'Estat "absolutament desconectats" entre ells.

stats