Societat 19/12/2014

Mor als 95 anys el monjo de Montserrat Marc Taxonera, un dels promotors de l'assemblea fundacional de CDC

El seu activisme contra la pena de mort el va fer visitar Salvador Puig i Antich abans que fos executat. Va ser fundador i directiu de l'Associació d'Arxivers de Catalunya, del Centre d'Estudis Catalans de la Sorbona i del Centre UNESCO de Catalunya

Ara
1 min

BarcelonaEl monjo de Montserrat Marc Taxonera i Comas, un dels promotors de l'assemblea fundacional de Convergència Democràtica de Catalunya i fundador de l'Associació d'Arxivers de Catalunya, ha mort als 95 anys aquesta matinada, segons han confirmat fonts del monestir. Nascut el 1919, Taxonera va ingressar al monestir de Montserrat el 1942. Va fer professió solemne el 1946 i va ser ordenat prevere el 1959. L'enterrament se celebrarà dilluns i estarà presidit per l'abat de Montserrat.

Figura destacada en el món de la cultura catalana i en la defensa dels drets humans, Taxonera va ser dels promotors de l'assemblea fundacional de Convergència Democràtica de Catalunya el 1974. El seu activisme contra la pena de mort el va fer visitar Salvador Puig i Antich a la seva cel·la abans de la seva execució i interessar-se pel cas de Jon Paredes Manot Txiqui, membre d'ETA afusellat a Barcelona el desembre de 1975. També va ser fundador i directiu de l'Associació d'Arxivers de Catalunya, del Centre d'Estudis Catalans de la Sorbona i del Centre UNESCO de Catalunya i va pertànyer a la Fundació Congrés de Cultura Catalana. El 2000 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi.

stats