Societat 22/06/2016

Segona mort d'un nen sota l’ombra de l’enterovirus

Salut detecta el virus en el decés “fulminant” d’un nen a Mataró però assegura que potser no n’és el causant

Mario Martín Matas
2 min
Imatge de la façana de l'Hospital de Mataró

BarcelonaUn nen de dos anys i onze mesos que va ingressar diumenge passat, dia 19, a l'Hospital de Mataró (Maresme) va morir després d'unes hores de manera "fulminant". El subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, ha explicat que els resultats de les analítiques han trobat aquest dilluns la presència d'un enterovirus en el petit, tot i que ha subratllat que la simptomatologia que presentava no és la mateixa que s'ha observat en l'altre centenar de casos amb afectacions neurològiques severes i, per tant, ara per ara no es pot afirmar que l'enterovirus fos la causa de la mort.

"No podem afirmar una relació causa-efecte entre la detecció d'aquest enterovirus i el tràgic desenllaç", ha assegurat Argimon, que ha justificat la roda de premsa pel "context" actual de casos. "Aquest virus circula de manera freqüent en aquesta època. Si sortíssim al carrer i prenguéssim mostres als nens, en molts d'ells trobaríem un enterovirus", ha insistit Argimon per posar en dubte la relació causal. De fet, ha assegurat que aquest cas no farà canviar els protocols clínics i de tractaments fixats fa més d'un mes, quan es va desfermar l'alerta sanitària.

Els pares del petit mort van portar el seu fill a un centre d'atenció primària amb vòmits el mateix diumenge, els van enviar cap a casa i unes hores després van tornar a l'Hospital de Mataró perquè el petit tenia una "disminució del nivell de consciència". Malgrat fer-li totes les proves necessàries, el nen va patir una aturada cardíaca i va acabar morint. Salut confia a tenir en un període de deu dies els resultats que confirmin si l'enterovirus present era l'A71, però també han avisat que hi ha informacions que no es facilitaran "per exprés desig de la família".

"Desgraciadament, aquestes situacions passen", ha afegit el cap del servei de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo. "Pot ser una infecció generalitzada de qualsevol tipus, una afectació cardíaca o una malaltia metabòlica o fins i tot congènita", ha detallat per analitzar els possibles motius de la defunció. Rodrigo ha insistit en la idea que els casos d'enterovirus s'estan reduint, que la gran majoria evolucionen bé i ha reforçat el missatge de tranquil·litat a les famílies.

L'actual brot, que Salut ha relacionat amb l'enterovirus A71, manté hospitalitzats a Catalunya 13 menors, quatre en unitats de cures intensives (UCI), i ja suma 99 casos confirmats de romboencefalitis, segons l'últim balanç fet públic avui per part del secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix.

En aquest recompte no s'inclou una altra nena que va morir a l'Hospital de Reus a finals de març perquè, tot i que Salut sospita que la mort també podria estar relacionada amb un enterovirus, les analítiques no en van poder confirmar la presència, segons Salut. Al certificat de defunció de la petita, això sí, s'apunta a una inflamació del sistema nerviós central com a causa del decés.

stats