Societat 19/01/2021

Mor el tercer home sense sostre al carrer a Barcelona en vuit dies

L'autòpsia haurà de confirmar si ha sigut per hipotèrmia per les baixes temperatures

Albert Llimós / Pau Esparch
3 min
El portal on vivia l'home

BarcelonaUn pot de llenties. Un carregador de mòbil. Un parell de vambes. Roba rebregada. Un cobrellit que li van donar fa cinc dies unes veïnes. Un cotxet taronja de criatures. Són les poques pertinences que tenia l'home trobat mort aquesta tarda en un portal del número 105 del carrer Consell de Cent de Barcelona i que, segons els càlculs dels veïns, tenia entre 50 i 60 anys, tot i que encara no hi ha una identificació oficial. Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat que el cos no presentava signes de violència però, en tot cas, no serà fins que se li practiqui l'autòpsia que es determinaran les causes del decés.

Acostumava a llevar-se molt d'hora, i a les vuit del matí ja carregava la crossa sobre el carro per recórrer la ciutat. Els veïns s'han estranyat que ben entrat el matí seguís sota les mantes que mossèn Xavier, de la parròquia de la Miraculosa que hi ha tot just davant, va donar-li fa poc.

L'home feia poc més d'una setmana que s'havia instal·lat en aquesta entrada d'un gran immoble, i algun veí li havia donat menjar diumenge per poder subsistir. "Dimarts passat vaig parlar amb ell, no parlava gaire espanyol, i li vaig dir que vingués al menjador o anés a dormir a la Fira de Montjuïc, però ho va declinar. És trist i dolorós quan hi ha alternatives, però a vegades no les volen acceptar", explica mossèn Xavier.

El mort era matiner, anava a dormir d'hora i a les vuit del matí ja estava empenyent el cotxet taronja per l'Eixample. Aquest dimarts la rutina s'ha truncat. Al migdia, els Mossos ja han acudit a l'immoble, tot i que fins pràcticament les sis de la tarda no s'han endut el cadàver. "Es va instal·lar aquí fa poc, i no havia creat cap problema", diu l'Amin, veí de l'edifici del costat i acostumat a ajudar molts dels sensesostre del barri que van a menjar al menjador de la parròquia.

Amb aquesta nova víctima són ja tres els sensesostre que han mort a Barcelona en vuit dies. Dilluns de la setmana passada, en plena alerta pel fred del temporal Filomena, van perdre la vida dos homes que també vivien i dormien al carrer: un a la Barceloneta i l'altre al parc de la Ciutadella.

Les autòpsies preliminars dels dos morts de fa una setmana han conclòs que les defuncions van ser per causes naturals, per afectacions pulmonars i cardíaques, i per hipotèrmia. El jutjat d'instrucció número 14 de Barcelona, que estava de guàrdia el dia dels fets, està ara pendent de les anàlisis complementàries per saber si hi va haver la influència de tòxics. Llavors l'Ajuntament de Barcelona va informar que un dels homes estava en contacte amb els serveis socials però que havia rebutjat anar a un allotjament i que a l'altre no constava que se l'hagués atès –es pensava que feia poc temps que havia arribat a la ciutat.

Petició als Mossos de ser "proactius"

Arran de les dues morts de la setmana passada, el cap dels Mossos d'Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, va fer un comunicat intern a la plantilla per demanar als agents que siguin "proactius" a l'hora d'atendre la gent sense llar. "Buscar informació sobre on passen la nit, si són coneixedors dels recursos que hi ha, si pateixen algun tipus de malaltia o si hi ha alguna cosa que els impossibiliti ser receptors dels serveis que se'ls poden oferir", va plantejar Trapero, que va fer una crida a aplicar-ho en el patrullatge a les zones on hi ha persones que viuen al carrer.

stats