SOCIETAT

Com més inversió en sanitat, menys morts per càncer

Un estudi publicat a la revista 'Annals of Oncology' revela que la supervivència dels malalts està associada a la despesa sanitària del seu govern


La supervivència després d'un diagnòstic de càncer està molt associada a la despesa sanitària del seu govern. La mortalitat és menor en aquells països que més inverteixen en sanitat, i aquesta relació encara és més evident en el cas del càncer de mama.

Així ho revela un estudi que aquest dissabte s'ha presentat en el Congrés Europeu del Càncer, que fins a l'1 d'octubre se celebra a Amsterdam. La investigació, que ha estat publicada a la revista científica 'Annals of Oncology', confirma que la supervivència dels pacients de càncer és més elevada en els països que inverteixen més en salut.

Els investigadors han detectat que hi ha greus desigualtats en els països europeus entre la despesa sanitària i la incidència del càncer. “En proporció, moren més pacients per càncer a l'Europa oriental que a l'occidental. Aquest patró està molt associat a la despesa sanitària: com més diners gasta un país en salut, menys pacients moren després d'un diagnòstic de càncer”, assenyala Felipe Ades, oncòleg del Breast European Adjuvant Studies Team (Bèlgica), un dels autors de l'estudi.

Amb dades de l'OMS, del Banc Mundial i de l'FMI, els autors de la investigació van comparar dades com el producte interior brut de cada país (PIB), els percentatges del PIB invertits en sanitat i la despesa sanitària per persona i any i les van comparar amb el percentatge de pacients que moren per càncer.

Així, van observar que en els països que gasten menys de 2.000 dòlars per càpita en sanitat, com Romania, Polònia i Hongria, al voltant del 60% dels pacients moren per càncer, mentre que en els països que destinen entre 2.500 i 3.500 dòlars, entre els quals es troben Espanya, Portugal i la Gran Bretanya, el percentatge baixa fins a un 40 o un 50%. En la part alta del rànquing trobem França, Bèlgica i Alemanya, que gasten 4.000 dòlars per càpita en sanitat, i on moren menys del 40% dels pacients.

Les diferències en les despeses sanitàries d'aquests països són significatives. “La xifra de tall entre la despesa sanitària dels països occidentals i orientals està en 2.600 dòlars per persona i any. Portugal té la menor despesa sanitària per càpita dels països occidentals, 2.690 dòlars, i Eslovènia té la major dels països orientals, 2.551”, explica Ades. Luxemburg és el país que destina més diners (6.592 dòlars per persona i any), i Romania, el que menys (818 dòlars).

La nostra investigació demostra que malgrat les iniciatives per uniformitzar la política sanitària entre els estats membres de la UE, subsisteixen diferències acusades entre els països occidentals i orientals”, diu Ades.

Les dades de l'estudi, corresponents a l'any 2008, contrasten amb les polítiques d'austeritat actuals. La investigació vol ser també un toc d'alerta als governs europeus que estan retallant en sanitat.

L'estudi també mostra que, tot i que es redueix la mortalitat per càncer en els països que més inverteixen en sanitat, augmenta la incidència de la malaltia. I ho atribueix, en part, al diagnòstic precoç i a la major disponibilitat de tractaments en aquests països. 


Més continguts de