La mortalitat per covid-19 cau un 90% en cinc mesos

La vacunació és el principal factor que ha reduït les defuncions, segons els experts

3 min
Nombre de persones mortes amb covid-19 per mesos

GironaLes defuncions per coronavirus a Catalunya han caigut un 89% en cinc mesos, segons dades del departament de Salut: si al gener es van morir 2.159 persones amb covid, al maig n’han sigut 231 (amb dades consolidades fins al dia 27). Per aconseguir aquesta baixada en picat hi ha jugat un paper fonamental la campanya de vacunació, segons la cap d’epidemiologia de la Vall d’Hebron, Magda Campins, i la investigadora del grup Biocom Clara Prats. “Els majors de 70 anys eren els que més mortaldat concentraven, i ara, gràcies a la vacunació, pràcticament ni ingressen perquè si agafen el covid, la majoria és de forma asimptomàtica”, diu la metge. I la física afegeix: “El clima o les restriccions afecten de la mateixa manera totes les franges d’edat, però la que presenta un descens més clar és la que està immunitzada”. 

A l’hora de comparar les dades dels dos mesos cal també tenir en compte la incidència del virus: al gener es van registrar cinc vegades més de positius (111.940) que al maig (22.096). Però si s’analitza el percentatge de defuncions respecte al nombre total de casos, hi ha una reducció de gairebé una dècima: al gener l'1'93% dels positius van morir, mentre que al maig han sigut l’1'05%. Així mateix, per franges d’edat es veu clarament la baixada: el 70% de les defuncions del gener van ser de majors de 80 anys, mentre que aquest mes han representat el 43% del nombre total de morts. Precisament aquesta franja de població, els majors de 80, són dels més immunitzats: el 91% ja tenen la pauta de vacunació completa.

Prats indica que, per demostrar l’efecte de la vacunació amb el descens de mortaldat, caldria analitzar cas per cas. Però afirma que hi ha pistes indirectes que en deixen intuir la influència. “Si compares les corbes per edats es veu molt clar: es comencen a veure dues epidèmies diferents, la dels més joves i la dels més grans. I això és conseqüència de la vacunació, perquè la que més ha caigut és la que està immunitzada”. En aquest sentit, la cap d’epidemiologia de la Vall d’Hebron certifica que la immunització és el principal factor que ha reduït la mortaldat: “Abans els majors de 70 anys no només morien per covid, sinó també per les complicacions que els comportava el virus en les patologies que ja tenien de base. Ara, però, gràcies a la vacunació, ja no ingressen i els que arriben a l’UCI són més joves i, per tant, el seu risc de morir és molt més baix”. 

Tant Prats com Campins també assenyalen que fa tres setmanes que es va aixecar l’estat d’alarma i moltes restriccions, però això no ha comportat un augment de casos, malgrat que la baixada de la incidència s’hagi frenat.

Mortaldat 0, una utopia

El dia 27 de maig, per primera vegada des del 5 de juliol, es van registrar 0 defuncions. Ara bé, cal tenir en compte que, en els próxims dies, la xifra podria canviar, amb algun cas que encara no s’hagi registrat. Tot i això, les previsions apunten que, a mesura s’avanci en la immunització de la població, aniran baixant el nombre de casos, d’ingressos i de morts. De totes maneres, les dues expertes recorden que difícilment s’arribarà a una mortaldat 0, tot i que s’hi acostarà bastant. 

“És meravellós que el dia 27 es registressin zero persones mortes, però no s’aconseguirà eliminar del tot la mortaldat. Ara, això sí, el que veurem serà un degoteig de casos molt petit, si no apareixen noves variants que se saltin la protecció de les actuals vacunes”, augura Prats i Campins hi coincideix. “Quan tinguem vacunats els majors de 50 anys veurem que cauen encara més les defuncions. Però no creiem que arribem a 0 i ho estem veient amb les residències: ha disminuït en picat, però no del tot”. Així, si al gener es notificaven 641 residents morts, aquest mes han sigut 12 (-98%), tot i que el 94% dels usuaris han rebut la pauta completa de vacunació.

Pel que fa a l’avenç del virus a Catalunya, la majoria d’indicadors es mantenen a la baixa –malgrat que el descens s’ha frenat respecte a les setmanes anteriors–. Les úniques dades que han pujat aquest dilluns són el nombre d’ingressats (+25) i la velocitat de reproducció: de 0’94 a 0’95.

En total, des de l'inici de la pandèmia, 22.171 catalans han mort amb covid.

stats