Medi Ambient

Les morts per calor creixeran fins a un 7,7% a finals de segle si no s'atura el canvi climàtic

Un estudi revela que els riscos associats a les altes temperatures seran més grans al Mediterrani

Clara López Alcaide
3 min
Un home es refresca a una font de la Rambla de Barcelona durant una onada de calor.

BarcelonaSón diversos els científics que apunten que mentre les emissions de gasos hivernacle provoquin un augment de les temperatures del planeta, la salut de les persones estarà en perill. Ara, però, un estudi elaborat per l'Institut de Salut Global (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", revela que si no es prenen amb urgència les mesures necessàries per pal·liar els efectes del canvi climàtic, el nombre de morts per calor creixerà de manera exponencial en les pròximes dècades. La investigació, publicada a la revista científica The Lancet Planetary Health, mostra que l'escalfament global conduirà inevitablement a un descens de la mortalitat associada al fred i un increment de les morts com a conseqüència de la calor, un efecte que es podria arribar a controlar si s'apliquen mesures per reduir el nombre d'emissions de CO2 a l'atmosfera.

L'estudi, que ha analitzat les dades de mortalitat i de temperatura registrades entre el 1998 i el 2012 en 16 països europeus amb un total de 147 regions, conclou que més d'un 7% del total de morts registrades en aquest període van estar relacionades amb la temperatura. A més, durant aquests anys, les temperatures fredes van tenir un impacte en la mortalitat fins a deu vegades superior a les càlides. Aquesta tendència, però, es reverteix en les projeccions que l'estudi fa a partir de la combinació de quatre models climàtics i que constaten que les morts per calor superaran les morts per fred a mitjans de segle, sobretot en zones com el Mediterrani: "La incidència d'aquest fenomen és desigual, ja que el Mediterrani és una zona més vulnerable a la calor", assegura Marcos Quijal, investigador d'ISGlobal i un dels autors principals de l'estudi.

Una dona protegint-se del sol amb un paraigua a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

Tres escenaris d'impacte

Les projeccions de la investigació varien en funció de tres escenaris diferents: un escenari més optimista –en què hi hauria una reducció important de les emissions de gas hivernacle–, un altre de moderat –en què es preveuria una tendència estable d'emissions–, i un últim escenari, el més pessimista de tots, en què les emissions continuarien augmentant al mateix ritme que ho han fet fins ara i les temperatures globals creixerien fins a cinc graus. És, precisament, aquest últim escenari el que preocupa als autors, ja que implicaria que, sense aplicar cap mesura de mitigació, aquest augment de temperatures es traduiria alhora en un creixement de la mortalitat a les diferents regions. "És important perquè depenent de les mesures que es prenguin es produirà un escenari o altre i les conseqüències mortals poden variar".

Si es desglossen les dades per regions, i prenem el pitjor dels escenaris plantejats, a Espanya l'augment de la mortalitat per altes temperatures a mitjans de segle –és a dir d'aquí escassos 30 anys– seria d'entre un 1,3% i un 4,5%, mentre que aquesta xifra augmentaria entre un 2,5 i un 10% d'aquí a finals de segle. Catalunya, a més, seria la tercera comunitat autònoma en què més creixerien les morts per calor si no s'apliquessin mesures per controlar els efectes del canvi climàtic: aquest tipus de morts creixerien fins a un 7,7% de cara a finals de segle i un 2,8% en menys de tres dècades. Cal tenir en compte que les prediccions de l'estudi s'han realitzat a partir de dades epidemiològiques del conjunt de la població, tant de nuclis urbans com rurals.

Els investigadors remarquen que les projeccions indiquen un gran augment de morts com a conseqüència de la calor extrema, tot i que no s'endinsen en l'anàlisi d'onades de calor extrema com la que es va viure al Canadà la setmana passada. L'estudi assegura que en l'escenari que no s'adapta a l'emergència climàtica la mortalitat s’accentua i urgeix a prendre mesures per evitar-ho. “Els nostres resultats confirmen la urgència d'adoptar mesures de mitigació de caràcter global, que si només s'adapten en països o regions específiques no seran efectives", diu Joan Ballester, investigador d'ISGlobal i autor de l'estudi, que assegura que actuar o no davant el canvi climàtic ens fa més vulnerables a la calor.

¿Voleu aire condicionat a l’exterior? Planteu arbres

A mesura que el canvi climàtic avança inexorablement, augmenten les onades de calor i les seves conseqüències. Aplicar mesures per frenar l’evolució del clima és lent i s’hauria d’haver fet des de fa anys i amb més intensitat. Molts científics coincideixen que, donada la situació actual, una opció que no només és interessant sinó també urgent és buscar mesures per mitigar els efectes del nou clima. Diversos estudis apunten que les temperatures a les ciutats es poden reduir gràcies a la presència d’arbres.

Treballs com els de la Universitat de Wisconsin, fets a la ciutat estatunidenca de Madison, de 255.000 habitants, han trobat diferències de temperatura de gairebé 6 graus entre zones arbrades i zones obertes, informa Toni Pou. Els arbres actuen de para-sol i eviten que la superfície asfaltada i els vehicles s’escalfin i transmetin l’escalfor a l’aire. A més, evaporen aigua a través de les fulles. Com que l’aigua necessita absorbir calor per evaporar-se, aquest procés redueix la temperatura de l’aire.

Els científics calculen que l’efecte refrigerador d’un arbre de 4 metres d’altura equival a dos equips domèstics d’aire condicionat. Augmentar la biomassa d’arbres també implica capturar i emmagatzemar diòxid de carboni de l’atmosfera que no contribuirà a l’efecte hivernacle. I la baixada de temperatura que generen també pot contribuir a reduir l’ús de sistemes d’aire condicionat, cosa que estalvia diners i emissions de gasos contaminants alhora.

stats