Successos

Un matrimoni mor en l'incendi del seu pis a Vilassar de Mar

Investiguen si el foc ha començat per l'explosió d'una bombona d'oxigen

3 min
L'incendi ha començat en un habitatge situat a la setena planta d'un bloc de pisos de Vilassar de Mar que en té 10.

BarcelonaEls veïns d'un edifici de Vilassar de Mar s'han despertat aquest dilluns a tres quarts de set del matí perquè sentien uns cops forts. Venien de l'interior d'un pis on havia començat un foc i quan els Bombers hi han arribat s'han trobat amb "un incendi totalment desenvolupat", entre les flames i el fum. Així ho ha definit el cap de l'operatiu dels Bombers, l'inspector Eduard Martínez, que ha explicat que dins l'habitatge hi vivia un matrimoni, un home i una dona d'edat avançada, que han localitzat morts per culpa del foc. Segons recull l'ACN, els familiars han informat que l'home tenia 77 anys i la dona 75 anys, tot i que els Bombers havien dit inicialment que les víctimes eren dues dones.

La situació desbocada de l'incendi encara no ha permès determinar si la causa de la mort han sigut les flames, la inhalació de fum o un altre supòsit, ha assegurat Martínez. També es desconeix, de moment, l'origen del foc i el punt exacte on s'hauria generat. Els Mossos d'Esquadra han assumit la investigació i la principal hipòtesi és que l'incendi hagi començat per l'explosió d'una bombona d'oxigen, perquè la dona que ha mort havia d'utilitzar-ne per motius mèdics. De fet, els cops que han sentit els veïns també fan pensar que s'ha produït una deflagració al domicili.

Al principi, quan els Bombers han arribat, les flames estaven esteses per la façana de l'edifici perquè el foc s'havia escampat saltant entre els tendals dels balcons, tot i que l'incendi havia començat en un habitatge situat a la setena planta d'un bloc de pisos que en té 10. "Hem treballat per evitar la propagació vertical. Ens hem trobat que havia caigut material incandescent a la segona planta i ens hem centrat en rescatar les persones", ha precisat Martínez, que ha afegit que també s'han dedicat a evitar "la propagació horitzontal del foc" perquè no arribés als immobles del costat.

Descarten pobresa energètica

L'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, ha descartat que sigui un cas de pobresa energètica. Alguns veïns de l'edifici, situat al número 5 del carrer Ocata –en un complex anomenat Vicor–, han parlat d'un soroll d'explosió –han arribat a utilitzar el terme detonació– que han vinculat a les bombones d'oxigen que tenia la dona. Tot i que Martínez ha admès que "podria coincidir" amb l'estat en què s'han trobat el pis, els Bombers han insistit que s'ha d'aclarir si les bombones han causat cap deflagració i encara tampoc han sabut dir si haurien afectat en l'evolució de les flames. Tampoc es descarta que la deflagració fos "una vegada començat l'incendi".

Els Bombers i els tècnics de l'Ajuntament han valorat l'estat dels habitatges i han assegurat que el foc no havia causat danys estructurals.

El foc no s'ha donat per controlat fins passades les nou del matí i a tres quarts de dotze del migdia ha quedat extingit. 42 veïns del bloc han hagut de ser desallotjats per motius de seguretat i al final han pogut tornar a casa aquesta tarda. Abans, els Bombers i els tècnics de l'Ajuntament han valorat l'estat dels habitatges i han assegurat que l'incendi no havia causat danys estructurals –serien superficials–, tot i que la façana ha quedat visiblement afectada tant a l'exterior del pis incendiat com als domicilis superiors i inferiors. Martínez també ha explicat que calia "retirar tot el material ignífug de l'interior de l'edifici, fer el sanejament de la façana i restablir els subministraments".

Sis veïns més –els que viuen per sobre de la setena planta del bloc on s'ha produït el foc– s'han hagut de quedar confinats als seus habitatges i no els han pogut evacuar per la gran quantitat de fum acumulada a l'escala. De fet, els veïns confinats eren vuit, però els Bombers n'han hagut de desallotjar dos per motius sanitaris. L'Ajuntament ha decretat dos dies de dol per la tragèdia.

Cotxes cremats dins un pàrquing

En paral·lel, els Bombers també han treballat aquest dilluns en un altre incendi que ha afectat diversos vehicles a l'interior d'un pàrquing d'Esplugues de Llobregat, que en aquest cas no ha causat cap dany personal. L'avís s'ha rebut a les quatre de la matinada i el foc ha cremat diversos vehicles que estaven estacionats a les plantes subterrànies de l'aparcament. Les flames també han afectat mobiliari de les terrasses interiors.

stats