MEDI AMBIENT
Societat 16/08/2019

Hi haurà més mosquits i rates a Catalunya per les pluges d’agost

El clima humit també afavoreix un augment de la presència de la mosca negra, que ja és una plaga en algunes zones del país

Ara
2 min
Les pluges d’estiu desperten les plagues de rosegadors. A la imatge, una rata de riu.

BarcelonaLes pluges d’agost han atret els mosquits i han despertat les rates. El president de l’Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (Adepap), Quim Sendra, adverteix que, a causa de les pluges que hi ha hagut durant la primera quinzena del mes, serà ara que es començarà “a patir més fortament la proliferació de mosquits”.

L’especialista alerta que aquest clima humit també afavoreix un augment de la presència de la mosca negra, que ja és una plaga en algunes zones del país i que “requereix tractament constant”. Una situació agreujada per la crescuda dels cabals dels rius. Aquest escenari pot comportar també-afegeix- plagues de rosegadors, sobretot de rates.

A la demarcació de Barcelona, per exemple, afecten tres plagues: la de rosegadors i paneroles -perquè la capital té una xarxa de clavegueram molt extensa- i la de les xinxes del llit, que afecta instal·lacions hoteleres i pisos particulars. Les comarques de Girona, a part, també n’afronten una de vespa asiàtica. La demarcació de Lleida, per ser una zona rural i de granges, s’enfronta a rosegadors i tèrmits. I les comarques de Tarragona pateixen una plaga de mosca negra que ha posat en alerta els negocis turístics de la riba de l’Ebre. Tot i que aquestes plagues no s’havien destacat en les previsions a principis d’estiu, el president de l’Adepap admet que “en general” sí que s’han complert les previsions de l’associació.

Sendra afirma que les regulacions tècniques i administratives que restringeixen l’ús de productes per lluitar contra els rosegadors estan fent que controlar-los sigui més complicat. Amb tot, l’especialista recomana als consumidors que vulguin afrontar les plagues que avisin directament un professional, ja que “és el que coneix ben bé la plaga, coneix la situació i sap com es pot resoldre”, i, per tant, qui “ho resoldrà millor, amb més seguretat per a les persones i rapidesa”.

stats