Societat 27/06/2019

Els Mossos canviaran el número d'identificació dels antiavalots

Se substituiran els nou dígits que es feien servir fins ara per només sis

Pau Esparch
2 min
Agents antiavalots dels Mossos, amb el NOP a l'esquena, en una intervenció aquest any

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra canviaran el número d'identificació dels antiavalots, el seu número d'operatiu policial (NOP). Se substituiran els nou dígits que es feien servir fins ara per identificar els agents d'ordre públic, de la Brigada Mòbil (Brimo) i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), per només sis dígits. Els sis dígits, com ja passava amb els nou, seran una combinació alfanumèrica que els agents portaran a l'esquena. Fonts dels Mossos han explicat a l'ARA que el canvi s'ha fet perquè el número d'identificació actual dificulta la memorització, cosa que ha provocat les queixes de manifestants i col·lectius socials que han volgut denunciar les actuacions d'alguns antidisturbis.

La mesura de posar un NOP als agents d'ordre públic dels Mossos es va anunciar el 2013, després de les polèmiques càrregues policials, entre d'altres, arran del desallotjament de l'acampada del 15-M el 2011 a Barcelona i pel cas Ester Quintana (que va perdre un ull en la vaga general del 2012). El número, que els antiavalots porten a l'esquena a l'exterior de les armilles protectores, està format actualment per nou dígits que combinen números i lletres. Es tracta d'un número llarg que només tenen els agents d'ordre públic i que és diferent del TIP, la targeta d'identitat professional (que es dona a tots els Mossos un cop es graduen a l'Escola de Policia).

El NOP ha provocat nombroses queixes per la seva llargada perquè és difícil de recordar, tret que es disposi d'una foto o d'un vídeo. També pel fet que els agents només el portin a l'esquena i per la seva grafia. Fonts dels Mossos han argumentat que el número es va fer de nou dígits per poder identificar la unitat a què pertany cada agent, però que ara han decidit simplificar-lo, fent la mateixa funció, amb només sis números i lletres; un format similar al que utilitzen altres cossos policials de l'estat espanyol. Els Mossos ja han fet arribar la proposta del nou NOP perquè els agents antidisturbis el puguin portar pròximament quan hagin d'intervenir. La policia catalana ha descartat, com va acordar anteriorment, fer servir el TIP per identificar els antiavalots en les actuacions d'ordre públic.

stats